Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya system ger superlokal statistik

/
  • Tack vare digitalisering och utvecklade system kan försäkringsbolagen se allt mer lokal statistik över skador som uppstår.
  • Den vanligaste typen av skador på parkeringar är öppnade dörrar som slår i bilar och att man råkar backa in i någon.

Flest parkeringsskador i Hudiksvalls kommun sker på ICA Maxis parkering, enligt statistik från Länsförsäkringar. Antalet är lågt, men tydligt mätbart tack vare ett nytt system.

Annons

2014 loggades 161 parkeringsskador i kommunen i försäkringsbolagets system. Av dessa skedde sex stycken på ICA Maxis parkering, och hittills i år har sex skador loggats där.

Det är inga höga siffror, men tillräckligt höga för att se att det sticker ut. Sedan några år tillbaka jobbar Länsförsäkringar med nya system för att på så lokal nivå som möjligt kunna logga skador.

– Genom att använda sådan statistik kan vi se vad som händer och var. Sedan kan vi kontakta företagare, kommunen eller våra kunder för att skadeförebygga, säger Lars Eriksson, chef för motorskador vid Länsförsäkringar Gävleborg.

Detta systemskifte, med en allt mer digital och lokal statistikföring, syns rakt genom hela försäkringsbranschen.

– Framtiden är jättespännande, hur vi kommer använda oss av lokal statistik och digitaliseringen. Som produktutvecklare är man ju mitt i utvecklingen, säger Karolina Westin, produktutvecklare vid Folksam.

På ICA Maxis parkering åker varje dag många bilar in för att handla varor. Att det därför inte sker fler än ett tiotal parkeringsolyckor där per år, enligt Länsförsäkringars statistik, betyder alltså att Hudiksvall inte är en alltför drabbad kommun av den typen av skador. Just Ica Maxis parkering byggdes dessutom nyligen om, något som man vid butiken är nöjda med.

– Den förra var trängre, och speciellt vid utfarten kunde det bli problem när det var mycket bilar i rörelse, säger Lars-Erik Svensson, butikschef vid Ica Maxi.

Två av kunderna som är där ofta och handlar är Bosse Eriksson och Bengt-Arne Pettersson.

– Jag är här minst en gång i veckan, men har aldrig fått någon skada, säger Bosse Eriksson.

– Folk ska alltid krångla in sig närmast ingången. Det finns ju en stor parkering här, och den är ju bättre nu än förut, säger Bengt-Arne Pettersson.

Så faktum är att vi sköter oss rätt bra på parkeringarna. Ofta när det väl inträffar en parkeringsolycka handlar det om en dörr som slängs upp för hårt, eller att man backar in i någon när man ska ut från parkeringen.

– När man ser vilken frekvens det är i dag så ropar man inte till direkt, men om vi skulle se en tydlig ökning någonstans i våra system så har vi ju möjligheten nu att kontakta relevanta personer för att dra ned på skaderisken, säger Lars Eriksson.

– Ett exempel är ju om det sker mycket viltolyckor någonstans. Kanske viltstängslet upphör där? Då kan vi ha en dialog om det.

Mer läsning

Annons