Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skolkregler gav resultat

Fler gymnasieelever har fått sina studiebidrag indragna sedan reglerna för skolk skärptes vid årsskiftet.

Annons

Men Gävleborgs län hade lägst andel skolkande elever förra läsåret och på Bromangymnasiet i Hudiksvall ser man en försiktig minskning.

Före regeländringen skulle gymnasieskolorna rapportera in skolk ifall en elev varit borta cirka 20 procent under en månads tid. Sedan årsskiftet ska skolorna rapportera skolk om frånvaron är mer än några timmar under en månad, och inte är en engångshändelse.

– Det är bra att de gjorde det. Tidigare skulle frånvaron ligga på 20 procent, det är en dag i veckan, säger Maria Lundholm, som sköter inrapporteringen till CSN från Bromangymnasiet.

Hon menar att det egentligen är lite för tidigt att uttala sig om de nya reglerna har gett en större effekt, men säger att siffrorna för första kvartalet i år tyder på en liten minskning av skolket på Bromangymnasiet.

– Jämfört med samma period i fjol så är det inga större förändringar här, kanske kan man se en försiktig minskning som det ser ut just nu, säger Maria Lundholm och påpekar att frånvaron överhuvudtaget inte är något större problem på Bromangymnasiet.

– Vi har ju väldigt bra ordning på frånvaron i alla fall.

Tittar man på hela landet så har nästan 900 fler elever fått sina studiebidrag indragna första kvartalet 2012, jämfört med samma period i fjol. Totalt handlade det om 5 085 elever i år, medan det var 4 171 personer året innan. Lägst andel skolkande elever hade Gävleborg med 2,5 procent, högst andel Stockholms län med 5,8 procent av gymnasieeleverna.

Mer läsning

Annons