Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skatteregler hotar föreningar

Förslagen i två statliga utredningar om skatter och moms riskerar att öka kostnaderna för föreningarna.
– Det skulle vara katastrof om vi tvingas höja avgifterna, säger Hans Stenbom, styrelseordförande i Hudiksvalls ridklubb.

Annons

Två statliga utredningar riskerar att öka föreningars omkostnader. I dem föreslås att idrottsföreningar, från och med 2011, ska debitera och redovisa moms på sina intäkter. Något som kan öka kostnaderna och hota klubbarnas verksamhet.

Nu har Riksidrottsförbundet startat en kampanj för att hindra förslagen att bli verklighet.

– Vi vill att politikerna ska se den här bilden och förstå att föreningslivet är hotat om det här genomförs, säger Mattias Claesson, idrottspolitisk chef vid Riksidrottsförbundet.

Hudiksvalls rid och ponnyklubb är en av de största ridsportsklubbarna i Gävleborg. Om ändringarna blir verklighet kan det få förödande konsekvenser för dem.

– De flesta föreningar går i dag plus minus noll och har endast tillräckligt höga avgifter för att få det att gå ihop. Det vore inte bra att höja dem, vi vill att alla ska kunna idrotta, säger klubbens kassör, Lena Englund.

Den största delen av föreningens Intäkter kommer från terminsavgifterna. Om de skulle bli tvingade att höja den tror styrelseordförande Hans Stenbom att många skulle välja bort ridningen.

– Ridsporten är dyr i sin natur, tror bara det är hockey som är dyrare, men vi vill att den även i fortsättningen ska kunna vara tillgänglig för alla, säger han.

Mer läsning

Annons