Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya projekt för vattendrag

Nianån och Hävlungsbäcken är prioriterade objekt, när Hudiksvalls kommun ser över behovet av biologisk återställning av vattendrag. Båda finns med i ansökan om medel, för såväl nästa år som ur den pott av överblivna pengar som Naturvårdsverket delar ut i år.

Annons

I Hävlungsbäcken handlar det om att lägga trummor för att skapa fria vandringsvägar för öring, och i Nianån gäller det återställning efter tidigare flottning i ån. Det sökta statsbidraget för Hävlungsån är 110 500 kronor, och för Nianån 153 000 kronor.

De båda vattendragen finns alltså med bland ansökningarna för såväl 2010 som 2011. För nästa år tillkommer fyra nya asökningar, varav tre är kopplade till Enångersåns avrinningsområde.

För Nyboån ansöker kommunen om 93 500 kronor, för att återskapa lek- och uppväxtområden för öring, och därmed gynna även beståndet av flodpärlmussla. För samma ändamål ansöker man om 51 000 kronor för åtgärder i Ysbäcken, och 34 000 kronor med samma syfte, för biflödet Åtjärnsbäcken.

Till Svartån i Hallstaån/Hornåns vattensystem ansöker kommunens fiskevårdsprojekt slutligen om 246 000 kronor, för att återskapa lek- och uppväxtområden för vattendragets öringbestånd, och stärka även övrigt liv i vattendraget.

Mer läsning

Annons