Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kanaler för demokratin

/
  • I det postauktoritära samhälle vi lever i är integritet och frihet för många lika viktigt som bostäder och jobb, sade Lars Ilshammar.

Google, Facebook och Wikipedia vänder de gamla begreppen upp och ned, och demokratin finner nya vägar, konstaterade journalisten och samhällsdebattören Lars Ilshammar, som besökte Hudiksvall på onsdagen.

Annons

Lars Ilshammar är historiker, journalist och chef för Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm. Onsdagskvällens föreläsning i Hudiksvalls hade demokrati som tema, och internet som verktyg i den demokratiska processen.

– Demokrati kan se ut på många olika sätt, inte nödvändigtvis som i dag, påpekade Lars Ilshammar.

– Det återstår att se om "gammelsamhället" vågar ta till sig de frihetskrafter som kommit, eller om man fortsätter att motarbeta alla försök till intrång på reviret,

Rädsla och motstånd inför förändringar är inget nytt, påpekade Lars Ilshammar, Motstånd har mött radion, telegrafen, järnvägen, telefonen, tryckpressen med mera. Idag har vi internet, och de sociala medierna, och motsvarande motstånd och skrämselpropaganda.

– Bloggarna, Wikipedia, Facebook och Twitter har blivit de starkaste symbolerna för demokrati, och blir därför måltavlor för motstånd och rädsla. Men ny teknik sjunker in i vår vardag tills vi inte längre tänker på den. Den blir en praktisk sak som löser en massa problem åt oss. Och det digitala samhället är på riktigt, och på allvar.

Mer läsning

Annons