Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gruvtillstånd beviljas

Tre nya tillstånd som gäller en möjlig framtida gruvdrift i Bjuråker har beviljats. Bergmästaren i Falun har sagt ja till nya undersökningstillstånd för Svenska Vanadin AB.

Annons

De nya tillstånden gäller områdena Blistra 3, Gråsjön 3 och Masugnsberget 3. För huvudfyndigheten, Brickagruvan, har Svenska Vanadin beviljats bearbetningskoncession, och i anslutning till den ligger den mindre fyndigheten Bläckmyran. Samtliga områden ligger inom några kilometers avstånd från varandra, och utgör enligt gruvbolaget en och samma fyndighet.

En privatperson har yttrat sig över tillståndsansökan, liksom Hudiksvalls kommun. Man framför farhågor för skador på naturmiljön, men Bergmästaren konstaterar att varken privatpersonen eller kommunen är markägare i området, och att minerallagen föreskriver att tillstånd ska beviljas om man kan anta att man kan göra fynd av koncessionsmineral – i det här fallet järn och vanadin.

Den bedömningen gör man alltså, men påpekar också att ett tillståndsbeslut inte innebär klartecken för att sätta igång några arbeten. Innan man kommer så långt ska en rad villkor uppfyllas, och tillståndet innebär inte heller att miljöbalkens föreskrifter sätts ur spel. Andra processer, som kommer senare, ska säkra natur- och kulturintressen i området.

Mer läsning

Annons