Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fornfynd har hittats i Stråsjö

/
  • När vägen ska förbättras får arkeologerna möjlighet att leta efter fornfynd i området.
  • Kolbitar som hittades vid utgrävningen har skickats på analys för att man ska kunna tidsbestämma eldstaden.
  • I Stråsjö har arkeologerna hittat rester av en eldstad som kan vara från medeltiden.

När en del av vägen i Stråsjö, Svågadalen, ska göras om passar arkeologer på att gå igenom marken som ska användas till vägarbetet.

Annons

– Vi har hittat en stor eldstad som kan vara från medeltiden, men den kan också vara yngre, säger Maria Björck från Länsstyrelsen Gävleborg.

Förra veckan genomförde arkeologer en mindre utgrävning på båda sidorna av den aktuella vägsträckan. Vägen ska förbättras på olika sätt, och då får länsstyrelsen möjlighet att göra utgrävningar i den mark som ska användas till den nya vägen.

– Vi tittar bara på den smala biten som berörs av vägförbättringarna. Vi får gå igenom det området för att se om det finns några fornlämningar innan man börjar göra om vägen, säger Maria Björck.

Läs mer: Fornlämningar grävs ut i Svågadalen

Vid grävningen hittade arkeologerna resterna av en eldstad. Kolbitarna som hittades kan komma från en eldstad från medeltiden, men resterna kan också vara från 1600- eller 1700-talet. Arkeologerna har bland annat skickat iväg kolbitar som ska tidsbestämmas.

– Det här fyndet är inget som vi kommer att gå vidare ytterligare med. Men det är jättekul att vi har hittat den här eldstaden. Om man tittar på gamla kartor från 1600-talet så kan vi se att det fanns bebyggelse där då. Men om den här eldstaden är äldre kan vi inte säga ännu, säger Maria Björck.

Läs mer: Fyra av tio kulturminnen skadas

Kolbitarna ska undersökas och förhoppningsvis kommer man få veta hur gammal eldstaden är. Framåt våren hoppas Maria Björck att de ska veta mer om fyndet.

– Det är en handläggningstid på flera månader på de här proverna, så i vår vet vi förhoppningsvis mer, säger Maria Björck.

Ungefär 200 meter mark har arkeologerna undersökt den här gången. När det ska göras vägförbättringar får arkeologerna möjlighet att gå igenom området.

– Vi får bara hålla oss inom det lilla området då, berättar Maria Björck.

Läs mer: Fornfynd vid Norrbobron

Att göra en större utgrävning, en så kallad forskningsgrävning, är dyrt och genomförs bara vid enstaka tillfällen när arkeologerna är relativt säkra på att de kommer att göra betydande fynd.

Läs mer: Gjorde stenåldersfynd under skogspromenad

Området kring Stråsjö är intressant för arkeologerna. I mitten av 1990-talet gjordes en större utgrävning i området. Enligt uppgifter ska det ha legat ett medeltida kapell i Stråsjö på 1200-talet. Vid utgrävningen 1995 hittade man bland annat keramikbitar och en glaspärla som är förknippat med järnåldern.

– Det är ett jätteintressant område. Det är när det ska exploateras som vi får möjlighet att komma dit och leta, säger Maria Björck.

Läs även: Åtalas för sprängning av fornlämning

Mer läsning

Annons