Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya föreskrifter för Sandreveln

Länsstyrelsen skärper föreskrifterna för Sandrevelns djurskyddsområde, i Hudiksvall. Sandreveln är populär bland folk som vill bada i havet, och nu skärper länsstyrelsen tonen, för att skydda fåglar och djur.

Annons

Sandreveln är två isolerade öar mitt i Hudiksvallsfjärden. De är helt uppbyggda av sand, och ligger på Hallstaåsens förlängning ut i havet. Länsstyrelsen konstaterar i de nya föreskrifterna att öarna är de i stort sett enda häckningsskären i Hudiksvallsfjärden.

Det har tidigare funnits en stor koloni av gråtrut, som dock har minskat under senare år. Det finns kolonier av silvertärna, det finns änder, vigg och ejder på revlarna, några par vitkindad gås häckar där, och unikt längs länets kust är fyra par häckande knölsvan, konstaterar länsstyrelsen. Även storskarv har etablerat sig på Sandreveln.

De nya föreskrifterna innebär att ingen får gå i land, eller ens lägga till, vid Sandreveln under perioden 1 april-15 juni. Under samma tidsperiod får ingen heller ankra eller vistas inom den skyddade vattenzonen, som sträcker sig 100 meter ut från stranden. Förbudet gäller lika för alla. även markägare med familjer. Undantag gäller för yrkesfiskare unde yrkesutövning, och offentliga tjänstemän.

Mer läsning

Annons