Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya EU-regler för hästpass ­– ridskolor drabbas ekonomiskt

/
  • Många ridskolor får betala flera tusen kronor när de tvingas registrera om hästar som har utländska pass.

Från och med årsskiftet började en ny EU-lag om registrering för hästar att gälla. En lag som lett till att bland annat ridskolor har fått betala flera tusen kronor för att registrera om en del av sina hästar.

Annons

Hästar som har pass från andra stamböcker än de svenska måste nu göra en tilläggsregistrering om hästen kommer befinna sig i Sverige mer än 90 dagar. Lagen gäller även hästar som fanns i landet innan årsskiftet. Det innebär att hästägare måste betala nästan tusen kronor per häst för att kunna ha hästarna lagligt i Sverige. För ridskolor kan det bli en stor kostnad.

Läs mer: Skärpta regler för hästpass

– Vi har fått göra id-kontroller och tilläggsregistrering på flera av våra hästar, säger Åse Li Sterner, ridskolechef på Hudiksvalls rid och ponnyklubb.

Enligt henne har ridskolan lagt knappt 10 000 kronor på att registrera om sina hästar. Pengar som hade kunnat användas till annat.

– Det finns alltid annat som vi kan använda pengarna till. Till exempel hade vi kunnat köpa en ny sadel, säger Åse Li Sterner.

Även Delsbo rid- och körsällskap har fått registrera om en del av sina hästar. De har fått betala 5 000 kronor.

– Det är kännbart ekonomiskt för en mindre förening. Det känns som en onödig utgift och vi hade kunnat använda pengarna till något annat, säger Marit Glantz, ridlärare på ridklubben.

Läs också insändaren: Hästtätt land behöver bättre förutsättningar

Bakgrunden till den nya lagen är att alla EU:s medlemsstater måste ha en central hästdatabas från och med sista juni 2016.

– Jag upplever att det har varit väldigt mycket velande fram och tillbaka vad som ska gälla. Och det borde ha informerats mycket mer om det. Jag tror att det finns många hästägare som inte vet om det här, säger Åse Li Sterner.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons