Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattentäkt för 53 miljoner

En ny vattentäkt i Hallbo ska säkra vattentillförseln för Hudiksvalls kommun i framtiden. Beräknad kostnad är 53 miljoner. Notan kommer att betalas via vattenräkningen.

Annons

Sedan några år tillbaka har kommunen undersökt möjligheten att anlägga en stor vattentäkt i Hallbo. Nu börjar frågan segla upp för beslut. I december kan fullmäktige få ta ställning.

– Vattentillförseln är viktig och det här är en strategisk satsning. Det känns kul och jättebra, säger Anna-Karin Ragnarsson, chef på VA-avdelningen.

I dag tas vattnet från flera platser i Hallstaåsen. Den nya vattentäkten skulle bli ytterligare en plats. Den nya täkten i Hallbo skulle hämta vattnet som rinner i en nordvästlig riktning ur åsen, Den nuvarande vattenförsörjningen ur åsen kommer ur tillrinningsområdet i den sydöstliga riktningen.

På tekniska nämndens utskott beslöt man att rekommendera nämnden att ställa sig bakom förslaget från VA-avdelningen, att anlägga en ny vattentäkt i Hallbo.

De 53 miljonerna är tänkta att betalas av under en 40-årsperiod. Konsumenterna kommer att bli de som står för notan, men under den långa tid som lånet betalas av så kommer summan inte bli så stor, enligt Anna-Karin Ragnarsson.

Mer läsning

Annons