Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattenledning till Iggesund

En ny vattenledning för tio miljoner byggs mellan Hudiksvall och Iggesund. Den är klar om två år. Samtidigt repareras en dålig avloppsledning.

Annons

I december börjar Hudiksvalls tekniska förvaltning bygga den nya vattenledning mellan Hudiksvall och Iggesund. På ett avsnitt vid Delåkvarn vid E4 ska man samtidigt gräva upp och byta ut den dåliga avloppsledningen, där det uppstår 4-5 läckor varje år. Om två år är den nya vattenledningen klar och hushållen Iggesund, Njutånger och Enånger kopplas på.

– Vi börjar bygga vattenledningen när vi är klara med va-jobben vid Andra Parkgatan i Hudiksvall och Hantverkargatan i Iggesund, säger va-ingenjör Lars Anders Wiberg. Iggesundsledningen är ett bra jobb att genomföra på vintern.

Tekniska förvaltningen gör mellanetappen i egen regi för att samtidigt kunna åtgärda avloppsledningen, som går bredvid. Etappen söderut mot vattenverket i Ankarmon läggs så mycket som möjligt under vattnet, och norrut är det ett besvärligt bergsparti mot Visvall. Dessa två etapper ska gå ut på upphandling.

– Vi kommer att använda ett mer beständigt plastmaterial, som heter PE, i både vattenledningar och avloppsledningar, säger Lars Anders Wiberg. PE är ett bättre material än det gamla stela PVC.

Iggesund vattenverk tar i dag råvatten från Iggsjön. Det är dyrt att göra ett bra dricksvatten av detta råvatten och vattenledningar måste spolas ofta för att vattnet ska hålla kvalitén.

Mer läsning

Annons