Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utredning när 10 miljoner ska sparas: "Vi vill inte lägga ner några skolor"

/

När Mo skola lades ner startades en friskola vid Hammering. Nu ska en ny utredning ta fram hur många kommunala skolor som behövs i Hudiksvalls kommun.

Annons

Läs mer: Nytt företagscenter växer fram på Mo skola

– Vi behöver höja skolans kvalitet, eleverna behöver få högre resultat, vi behöver höjd lärarbehörighet och minskade sjuktal bland personalen. Det är skolans problem i en sammanfattning, säger Gerd Olsson (S), ordförande för lärandenämnden i Hudiksvall.

Lärarfacket protesterade inför förra fullmäktige om att de inte orkar mer. Lärare på Skolbyn har nyligen skrivit brev på samma tema. Nu tar lärandenämnden beslut om att spara 10 miljoner kronor på förskolan och grundskolan.

Läs mer: Festlig start på nya friskolan

Uppdraget är att effektiviseringarna inte får inverka på lågstadiesatsningen som är 7,5 miljoner kronor. Den är inriktad på personaltäthet och då även övrig personal som kan underlätta för lärarnas pedagogiska verksamhet, exempelvis på raster.

Centern och Moderaterna reserverar sig mot beslutet till förmån för sina egna förslag på effektiviseringar.

Däremot är lärandenämnden enig om att tillsätta en extern utredare som ska titta på hur en strukturförändring kan lyfta skolans kvalitet.

Läs mer: Hastigt inställt beslut om Hudiksvalls skolbesparingar

– Vi vill ha så bred uppslutning som möjligt politiskt och ha en utredning som tittar tio år framåt i tiden, säger Gerd Olsson (S).

Inför årets budgetbeslut fanns det en utredning som lärandekontoret gjort om vilka skolor som skulle kunna tas bort. Den utredningen tog framför allt hänsyn till skolornas storlek och kostnaden för skolskjutsar efter en nedläggning.

Miljöpartiet är kritiskt till alla tankar på att lägga ner små skolor och har dragit tillbala sitt aktiva stöd till den budget som Socialdemokraterna och Vänstern går fram med. I fullmäktige på måndag ska Miljöpartiet lägga ner sina röster.

– Vi vill inte heller lägga ner några skolor men vi måste se skolfrågan på lång sikt, säger Gerd Olsson.

Mer läsning

Annons