Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rond i regeringen om Fiskarstan

/

Frågan om områdesbestämmelser för Fiskarstan i Hudiksvall har för andra gången hamnat hos Miljödepartementet, för granskning. I första rundan, år 2006, måste kommunen backa, men även det senare beslutet har överklagats av boende.

Annons

Det första beslutet om att införa områdesbestämmelser fattades av kommunfullmäktige, i oktober 2004. Syftet var att skydda stadsdelens genuina och särpräglade kulturmiljö. Flera boende överklagade beslutet.

Sedan frågan vandrat genom flera instanser, hamnade frågan så småningom hos Miljödepartementet, som i augusti 2006 upphävde kommunfullmäktiges beslut.

Dels hade kommunen missat lagstadgade kungörelser, dels kan man inte införa områdesbestämmelser för ett område som redan omfattas av detaljplan.

– Vi gjorde en miss där. Vi förutsatte att detaljplanen automatiskt släcks om man inför områdesbestämmelser, men så var det alltså inte. Men nu är detaljplanen upphävd, förklarar Mats Gradh, stadsarkitekt i Hudiksvall.

Med de nya förutsättningarna som utgångspunkt, har områdesbestämmelserna än en gång gått genom byggnadsnämnden, till fullmäktige, länsstyrelsen och är nu än en gång överklagat till Miljödepartementet.

Mer läsning

Annons