Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan för radhus och lägenheter vid Köpmanberget - men ingen har tjing på att bygga än

/

Ett tjugotal radhus och femtio lägenheter ska få byggas nedanför Köpmanberget. Men det är en miss att inte samtidigt bygga två punkthus i området tycker Centern och Miljöpartiet.

Annons

Läs mer: Höghusplaner i Östra hamnen

– Vem trodde att vi skulle vara i ett läge att stänga Öresundsbron. Nu finns det ännu fler människor som behöver bostäder och det är en ny situation som vi ska anpassa oss till, säger Caroline Schmidt (C).

Hon pekar på att ingen ort i Gävleborg har större efterfrågan på bostäder än Hudiksvall. Lägg till att arbetsgivare i Hudiksvall söker kvalificerade medarbetare och att det finns välutbildade ingenjörer och sjukvårdspersonal från Syrien som läser svenska på Forsa folkhögskola.

Läs mer: S kritiska till för många bostäder vid Köpmanberget

Men utspelet väcker ont blod hos Socialdemokraterna.

– Vi värnar om och tar ansvar för de överenskommelser som vi gör, säger kommunalrådet Mikael Löthstam (S).

Det fanns nämligen en detaljplan för bostadsbyggande vid Köpmanberget som innehöll två punkthus. När S och V kom till makten gjorde de en överenskommelse med Moderaterna om att riva upp den detaljplanen. Fokus skulle i stället inriktas på att bygga en ny stadsdel på Kattvikskajen och Västra hamnen.

– Vi står fast vid den uppgörelsen. Det är en fråga om trovärdighet, säger Jonas Holm (M).

Läs mer: Privat vision för Köpmanberget

Det är viktigt att intressenter vet vad de har att inrikta sig på vad gäller exploateringen av Kattvikskajen menar Socialdemokraterna, Vänstern och Moderaterna.

Men när frågan togs upp i byggnadsnämnden var det ytterst nära att Moderaterna skulle gå med på Centern och Miljöpartiets förslag. Det krävdes att mötet ajournerades; Jonas Holm och Mikael Löthstam tillkallades för att påminna sina partikamrater om partiernas överenskommelse.

Så det blir inget med punkthusen bakom Ohappas kontor i Östra hamnen. Men behovet av bostäder är stort och snabbaste sättet att få fram byggklar mark i Hudiksvall är i Östra hamnen. Därför finns det nu ett nytt förslag som tagits fram under hösten.

I det nya förslaget kommer bebyggelsen längre ut mot ytan nedanför sångartemplet. Här kan det byggas 20–30 radhus och 50 lägenheter enligt förslaget till detaljplan. Lägenheterna kan vara både hyresrätter och bostadsrätter enligt förslaget.

– Det finns ingen som har första tjing på att bygga här, utan vi får se hur intresset blir, säger Olle Borgström (S), ordförande för Hudiksvalls byggnadsnämnd.

Nu ska förslaget ut på samråd och om processen löper utan överklaganden kan detaljplanen vara klar till sommaren.

Det finns för närvarande ingen byggklar mark för flerfamiljsbostäder i Hudiksvall. Vilket kritiseras av såväl kommunägda Hudiksvallsbostäders vd Nils-Erik Blomdahl så som privata fastighetsägare som Robert Fredriksson.

– Det är en skandal. Det är ju tio år sedan det skulle ha förberetts, säger Robert Fredriksson.

Mer läsning

Annons