Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny möjlighet öppnas för vandrande fiskar

/
  • Här kommer omlöpet vid Lundströmmen mynna ut.
  • Här kommer omlöpet vid Lundströmmen mynna ut.
  • Senast rustades kraftverket vid Lundströmmen av Hudiksvalls energiverk 1994 och togs sedan över av Fortum.
  • Projektet har en snäv tidsram eftersom det måste slutföras under de veckor som det råder semester i den närliggande linfärgningsanläggningen.
  • Vid nystarten för kraftverket 1994 byggdes också en laxtrappa bredvid dammen för att möjliggöra fiskvandring, men den fungerar inte.
  • I princip handlar det om att skapa ett nytt vattendrag som så långt som möjligt efterliknar en naturlig bäckfåra.
  • Mikael Mårtensson, maskinförare och Stefan Sandin, från Fiskeplan Hudiksvalls kommun.
  • Johan Andreasson, projektledare för Fiskeplan Hudiksvalls kommun och Hans Rohlin, ägarrepresentant från Fortum.
  • Med finansiering från Fortums Nordiska miljöfond byggs nu ett så kallat omlöp på östra sidan av Lundströmmen. ILLUSTRATION: Hudiksvalls kommun.

Nu byggs ett nytt vattendrag på Lundströmmens östra strand i Sörforsa. Hudiksvalls kommun och Fortum vill i ett gemensamt projekt förbättra vandringsmöjligheterna för havsöringen.

Annons

Sedan lång tid utnyttjas vattenkraften i Lundströmmen för olika ändamål vilket ställer till det för flera fiskarters vandringar vidare upp i Forsasjöarna mot Dellen. Senast rustades kraftverket av Hudiksvalls energiverk 1994 och togs sedan över av Fortum. Vid nystarten för kraftverket byggdes också en laxtrappa bredvid dammen för att möjliggöra fiskvandring.

– Men den fungerar inte. Det finns en fälla i trappan som vi har gillrat många gånger men vi har aldrig hittat någon fisk i den, säger Johan Andreasson, projektledare för Fiskeplan Hudiksvalls kommun.

Med finansiering från Fortums Nordiska miljöfond byggs nu ett så kallat omlöp på östra sidan av Lundströmmen. Bygget av omlöpet är en del av de åtgärder som Hudiksvalls kommun utför tillsammans med Fortum i Delångersån och dess biflöden.

– Kunder som väljer el med tillägget Bra Miljöval avsätter 0.15 öre per kilowattimme till Fotums Nordiska Miljöfond och från den har vi nu tagit de cirka en miljon kronor som byggandet av det här omlöpet kostar, säger Hans Rohlin ägarrepresentant från Fortum i Arbrå.

I princip handlar det om att skapa ett nytt vattendrag som så långt som möjligt efterliknar en naturlig bäckfåra. Här ska exempelvis den havslevande öringen kunna komma vidare i sin vandring västerut från Delångersåns mynning i Saltvik och hitta lekplatser i sjöarna. Viloställen i form av stenar och djuphål kommer att skapas längs forsen och avsikten är att den kringliggande miljön också ska få sig ett lyft.

Mer läsning

Annons