Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny karttjänst hos skogsstyrelsen – nu kan du se alla anmälda avverkningar

/
  • Nu kan alla se var och när en avverkning är planerad eller gjord på Skogsstyrelsens nya karttjänst.
  • Så här ser kartan ut på samma område
  • Nu kan du se var det finns ansökningar om skogsavverkning.

Nu kan alla som vill se vilka anmälningar om skogsavverkning som kommit in till skogsstyrelsen via deras karttjänst på webben.

Annons

Alla anmälningar om skogsavverkningar är offentliga handlingar, men eftersom de innehåller persondata får de inte spridas fritt. Nu lanserar Skogsstyrelsen en ny tjänst där det går att se alla anmälda avverkningar på en karta, men de innehåller inga uppgifter om ägare och fastigheten.

– Vi vill att all information ska vara offentlig och nu har vi löst det på ett bra sätt, säger Göran Rune, avdelningschef på Skogsstyrelsen.

En avverkningsanmälan ska lämnas in minst sex veckor i förväg så att det finns en rimlig tid för Skogsstyrelsen att kontrollera vilka natur- och kulturvärden som finns på området.

– Det finns markägare som tycker att uppgifterna inte ska vara offentliga, men i längden tror jag att det gynnar alla, säger Göran Rune.

Miljöorganisationer brukar ibland begära ut anmälda avverkningar för att kontrollera naturvärden på plats.

Det är alltid markägaren som är ansvaring om något förstörs vid en avverkning, även om det är en inhyrd firma som sköter själva avverkningen.

– Det är bra att markägaren får vetskap om okända naturvärden så att de kan skyddas. Det är heller inte säkert att de gamla koordinaterna för fornlämningar stämmer överens med en modern GPS-baserd karta, därför kan en kontroll på platsen behövas säger Göran Rune.

Nuförtiden kan skogsägaren bo långt bort från sin skog och inte ha samma koll som förr när man bodde och brukade skogen inom samma område.

Läs mer här: stort problem med förstörda fornlämningar

Läs mer här: avverkning i nyckelbiotop

Läs mer här: avverkning på fäbodvall

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons