Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny brygga ska skydda båtar från vind och vågor

/
  • Hudiksvalls sjösportssällskap planerar en förlängning av betongbryggan med 15 meter. På samma gång ska bryggan vinklas om för att bättre bryta vågorna.

Hudiksvalls sjösportssällskap väntar på islossning. Så fort det skett vill man komma igång med att bygga ut betongbryggan i båthamnen.

Annons

15 meter längre brygga vill man åstadkomma med utbyggnaden. Det skulle innebära 4–5 extra båtplatser till de 430 som finns i dag, men det är inte främsta skälet till att man vill bygga ut småbåtshamnen i Hudiksvall.

- Nej, vi har väldiga problem med vindar från syd, sydväst. Kommer de in längs med hela Kattvikskajen ända nerifrån Idenorslandet, då blir det ett jäkla skvalp vid första bryggan där vid restaurang Bangkok kajen. Många båtar har skadats där, säger Per Tenne, ordförande i Hudiksvalls sjösportssällskap, HSSS.

Samtidigt som man förlänger betongbryggan vill man nämligen också ändra dess vinkling, för att åstadkomma ökad vågdämpning.

- Nu är den vinklad inåt, men kan vi lägga den mer rakt kan vi skydda båtarna vid första bryggan som tar mest stryk.

Bygget skulle göra det möjligt att så småningom bygga till också träbryggan innanför betongbryggan. Det skulle finnas plats för upp till 60 meter extra träbrygga, men i första taget blir det nog fråga om högst 20 meter och 12–14 fler båtplatser, tror Per Tenne.

Nu väntar man på besked på om kommunen beviljar bygglovsansökan. Klartecken har redan kommit från både Sjöfartsverket och Transportstyrelsen, eftersom tillbyggnaden medför att sjökorten måste ritas om. Kustbevakningen hade heller inget att invända och en anmälan om vattenverksamhet har gjorts till Länsstyrelsen, men det ska nog inte vara några problem därifrån, hoppas Tenne.

- Vårt jobb ska inte påverka vattenlivet nämnvärt eftersom det inte innebär vare sig pålning eller muddring. Bryggan är ju en flytbrygga som bara ska förses med ankare och kätting. Och vi räknar med att vara klara innan djuren kläcker ungar runt omkring mitten av maj.

Mer läsning

Annons