Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bro ger möjlighet till möten

/
  • Dagens bro över Delångersån mäter 40 meter och är 5,5 meter bred. Den nya blir lite längre och även bredare.
  • Stefan Gunst och Peter Eriksson åker dagligen över bron. De är båda glada att den i framtiden sak kunna ha mötande trafik.
  • När den nya bron byggs kan skyltarna om mötesförbud tas ner. När den nya byggs kan fordon köra i båda riktningarna.

Det ska byggas en ny bro i Näsviken.
Nybygget blir bredare och kan bära mötande bilar.

Annons

Den gamla bron längs väg 754 över Delångersån i Näsviken sjunger på sista versen. Både Vägverket och kommunen är överens om att det behövs ett nybygge och även om det dröjer några år tills den är färdig är planeringen redan i gång. Vägverket driver just nu ärendet. Framför allt är det den bristande bäringen som ska förbättras.

Landets broar klassas i dag efter tre bärighetsklasser, BK 1, 2 och 3, där BK 1 innebär att bron har högsta bäring. Bron i Näsviken klassas i dagens läge som BK 2 och ska uppgraderas en klass. Bron ska byggas av Vägverket och de får ekonomiskt bidrag av regeringen. Bygget beräknas kosta ett tiotal miljoner.

- Den byggdes 1944 och börjar bli sliten som en gammal bro blir. Planen är att bygga en ny bredvid den som finns i dag och sedan riva den gamla, säger Åsa Eriksson som är en av projektledarna på Vägverkets region mitt som arbetar med bygget.

Förhoppningen från deras sida är att bygget ska komma i gång under hösten 2011, men innan dess är det flera ärenden som ska behandlas.

- Vi måste bland annat få tillstånd att arbeta i vattnet och så ska vi ha ett samtal med X-trafik hur vi ska göra med busshållplatsen som ligger i närheten, säger Håkan Forslund som även han är projektledare.

Den nya bron ska förutom ett mötande körfält även ha cykel- och gångvägar.

Mer läsning

Annons