Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny anmälan om lagbrott vid Medskog med uttalad misstro mot plan- och bygglovskontoret

/
  • Tre natur- och miljöföreningar uttalar bristande tilltro till Hudiksvalls byggnadsnämnd med anledning av strandskyddsfrågor på Medskogsområdet.

Tre föreningar anmäler misstänkt brott mot strandskyddet vid Medskog. Och de skickar anmälan direkt till länsstyrelsen i misstro mot Hudiksvalls plan- och bygglovskontor.

Annons

– Plan- och byggkontoret har inte sett att det är strandskydd. Men länsstyrelsen uppger att det är strandskydd. Vi vill veta vad det är som gäller, säger Ingmar Höglund, ordförande för den partipolitiskt obundna miljöföreningen Omställning Hudiksvall.

Läs mer: MP: Det har begåtts misstag i hanteringen av Medskog

I anmälan till länsstyrelsen står det att anmälarna har "bristande tilltro till plan- och bygglovskontorets nuvarande förmåga". Bakom anmälan står Hudiksvallsbygdens naturskyddsförening och Hudiksvallsregionens fågelklubb tillsammans med Omställning Hudiksvall.

– Det känns ju inte trevligt att någon känner sådan misstro, säger Olle Borgström (S), ordförande för byggnadsnämnden i Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Miljöförening överklagar bygglov i Medskog

De tre föreningarna misstänker att sprängmassor på Medskogs handelsområde har tippats i strandskyddat område ner mot Medskogsbäcken på områdets norra sida. Men redan att spränga bort berg på det sätt som skett på området är även det ett brott mot strandskyddet menar anmälarna.

Byggnadsnämndens Olle Borg vill inte kommentera i sak och hänvisar till att han behöver uppdatera sig i ärendet.

Läs mer: Så argumenterade fullmäktige när detaljplanen antogs

– Jag vet heller inte i vilken utsträckning som anmälarna är informerade. Vid tidigare tillfällen har det förekommit felaktiga uppfattningar när det framförts synpunkter på felaktigheter på Medskogsområdet, säger Olle Borgström (S).

Det finns naturvårdsintressen i områden genom den lakvattensjön som finns väster om handelsområdet, för ornitologiskt intresserade finns där ett fågeltorn.

– Vi vill inte hänga ut någon om det inte behövs. Vi ville att samma regler gäller för alla. Är det så att något inte gått rätt till så vill vi att det rättas till, säger Ingmar Höglund, ordförande för Omställning Hudiksvall.

Det är Roph Invest som exploaterar området och som anlitat entreprenörer för de arbeten som nu utförs.

– De som gjort anmälan borde nog läsa bygglovet. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Robert Fredriksson vid Roph Invest.

Mer läsning

Annons