Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu satsar Viktor på musiken

/

Det var en lärare på lågstadiet, Claes Billén, som fick Viktor Törn intresserad av musik. Men länge var det fotbollen som var hans stora passion. Slumpen tog honom till Santa Barbara där en sångtävling gav honom ett skivkontrakt. I dag släpps Victor Törns första EP med tre nya låtar på Spotify och iTunes.

Annons

Fotbollen var länge Viktor Törns stora passion. Karriären började i Strands IF som sedan byttes till Delsbo IF.

När Viktor skulle börja gymnasiet flyttade han till Sundsvall för att få spela mer fotboll.

– Men jag platsade inte i Gif Sundsvall, och blev utlånad till Selånger och fick vara med och bidra till att de tog sig upp i division 3, berättar Viktor.

Han spelade med Selånger i trean i en säsong, innan han återvände till Delsbo för en säsong i division 3, och 2009 blev det en säsong med Strand i division 3 innan han flyttade till Norge 2010.

Där jobbade han som säljare och säljchef på olika företag, och var med och startade upp ett företag som hette Antlers.

Det där med utbildning hade Viktor inte tänkt så mycket på eftersom han alltid hade haft jobb. Men när de till slut var tvungna att sätta Antlers i konkurs, beskriver han det som att han stod vid ett vägskäl.

Det var då ödet slog till. Eller slumpen. Kalla det vad ni vill.

Viktor var på väg till Göteborg för att hälsa på sin bror, och på bussen dit hamnade han bredvid en studievägledare som just vid denna tidpunkt ansvarade för ett businessprogram över tre år i Santa Barbara i södra Kalifornien. Det resulterade i att Viktor nu, sedan 1,5 år tillbaka läser en bachelor i business management, och beräknar vara färdigutbildad till sommaren 2017.

Likväl som att fotbollen var viktig för Viktor, har musiken också alltid betytt mycket – och allt började i lågstadiet på Västra skolan där Viktor hade en lärare, Claes Billén, som brukade sjunga och spela gitarr med eleverna på fredagarna.

Händelsevis så bodde Claes Billén granne med Viktor, och när Viktor börjat spela lite på en gitarr de hade hemma, gick han helt enkelt över och knackade på hos Claes Billén och bad Claes lära honom spela gitarr.

– Och det gjorde han, berättar Viktor.

Viktor började skriva egna låtar redan när han var i tioårsåldern.

– Det föll sig lite naturligt. Jag antar att jag inte är så bra på att följa instruktioner, så det var enklare att göra egna låtar, för då kunde ingen säga att man spelade fel. Jag är fortfarande väldigt dålig på andra låtar än mina egna än i dag. Jag lär mig inte mer än halva låtarna, säger han.

När Viktor gick gymnasiet hade han ett band som hette All in, som spelade en av Viktors egna låtar i lokalsändningen av Nyhetsmorgon.

Hur många låtar han har skrivit genom åren, det har Viktor ingen aning om.

– Sen vet jag inte om de låtar jag skrev i tonåren är så värt bra heller. I dag skulle jag nog säga att jag kanske har 15–20 låtar som ligger i byrålådan, i väntan på inspelning.

För det som började med sång och musik på fredagarna i lågstadiet, har utvecklats till något mycket mer för Viktor Törn.

För ett tag sedan var han med i en sångtävling på Santa Barbara.

– Jag sjöng en cover av Kenny Chesneys låt Somewhere with you, och jag lärde mig faktiskt hela låten, säger Viktor och skrattar.

Han slutade trea i tävlingen, och John Joveth Jorquia med skivbolaget DMXO Records, fick upp ögonen för Viktor Törn.

Han såg till att Viktor fick några låtar inspelade och producerade, och i dag släpper Viktor sin självbetitlade EP, Viktor Turn, där Ö:et i Törn har bytts ut till ett U för att passa den amerikanska marknaden.

EP:n innehåller tre spår, From Algeria or Siberia, If yuou´re waiting for me, och Gypsy heart, och finns på Spotify och iTunes.

– Nu tänker jag satsa på det här. Floppar det så floppar det, men då har jag i alla fall gjort något, säger han.

En anledning att han nu satsar på musiken, säger han att Susanne Bertlin, som numera är sångcoach i Idol, har en del i.

– Jag var på en sångvecka på Skiathos sommaren 2014 där jag fick mycket pushning. Hon har verkligen trott på mig och att jag kan utveckla det här. EP:n är förhoppningsvis bara ett första steg. Jag hade som nyårslöfte att innan 2015 var över skulle jag vara på Spotify, och det ser ut som om jag klarar det nu.

Du kanske också vill läsa: Hudikkille spelar på världens största nattklubbar

Du kanske också vill läsa: Henrik Lundholm från Söderhamn vidare i länsfinalen av Svensktoppen nästa

Mer läsning

Annons