Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Hälsingland få narkoskirurgi – för hästar

/
  • Sissó gör böjprov i löpargången för att Ida Melin ska få svar på hur läget är med Cassentino Arden, som har ont i ett ben.
  • Lite skitjobb får man räkna med ...
  • Hovslagare Jörgen Sjödin trivs med att jobba tätt ihop med veterinär.   – Det blir en helt annan kvalitet, för kunden och för oss, säger han.
  • Katarina Vängman har kommit från Ljusdal med Pilgrim, som har ett angripet hovben och behöver en specialsko.
  • Sissó Einarsson växte upp på Island, på en gård med 200 islandshästar. I dag har han sex egna på gården i Söderhamn, där han bor.

I ett år har den nya hästkliniken i Hudiksvall varit i gång och sedan dess har det varit full rulle. Nu funderar veterinär Sigurjón "Sissó" Einarsson på att utöka och starta narkoskirurgi. I så fall skulle han bli den enda i Hälsingland att erbjuda det.

Annons

En mäktig och vacker nordsvensk leds in genom portarna. Det är tioåriga körhästen Pilgrim som kommer med sin ägare Katarina Vängman från Ljusdal för att få en specialsko gjord åt sig. Den långa svansen sopar nästan golvet när han på tunga hovar klapprar in i det nyligen iordninggjorda rummet, som fungerar både som hovslageri och röntgensal. Pilgrim undersöks först av veterinären och sedan tar klinikens hovslagare Jörgen Sjödin vid. Att ha hovslagare och veterinär under samma tak är idealiskt både för yrkesmän och för kunder, menar Jörgen Sjödin.

– Jag som hovslagare får ju varken ställa diagnos eller ge mediciner, så kan veterinären göra det först kan jag ta vid sen. Att ha en samlad kompetens på det sättet blir smidigare och mindre kostsamt på samma gång för kunderna, säger han.

Och kunderna har hittat hit ända från starten för ett år sedan, menar klinikens veterinär Sissó Einarsson.

– Ja, det har byggt på väldigt fort, ibland har jag haft så många som 20 kunder om dagen. Men jag försöker hålla det till ungefär hälften, annars blir det för mycket för bara en veterinär, säger han.

Lokalerna byggdes och ägs av travtränare Jan-Olov Persson och Sissó tror att närheten till både E4 och travbanan Hagmyren har haft stor betydelse.

– Det är ju mycket travhästar häromkring och det är mycket tack vare det att vi kom så pass fort i gång. Nu har det börjat komma fler och fler ridhästägare också som fått reda på att vi finns.

På kliniken erbjuder man i dag det mesta i behandlingsväg: röntgen, ultraljud, hovslagare, hals- och munkoll, blodanalyser och stående operationer. Men hittills har man inte haft möjlighet att erbjuda narkoskirurgi, så kallade liggande operationer, och det är där Sissó nu tänker sig att verksamheten ska utvecklas. Han har opererat tidigare och längtar efter att få utöva den delen av yrket igen.

– Jag tycker det är jättekul att hålla på med operationer. Men då måste jag också ha någon som tar hand om kliniken trots att kirurgin är i gång. Och där blir jag kanske 3–4 dagar i veckan. Det blir inte lönsamt om man inte kör kirurgiverksamhet så pass ofta.

I så fall skulle Sissó driva den enda hästklinik i Hälsingland som erbjuder den sortens behandling, vilket säkerligen skulle vara betydelsefullt för Hälsinglands hästägare, som i dag får åka rätt många mil för operation. De närmsta alternativen är Sundsvall, Uppsala eller Stockholm. Som veterinär i ett av Sveriges hästtätaste landskap tror Sissó på idén.

– Jag tror absolut att det finns underlag för kirurgi här i Hälsingland, säger han.

Planerna kan gå i lås redan till sommaren, men först måste Sissó alltså knyta åtminstone ytterligare en veterinär till kliniken.

– Jag hoppas också på att utöka samarbetet med de andra veterinärerna här i området och i samband med att vi blir fler kan vi också öppna kirurgi. Tanken är ju att erbjuda så komplett service som möjligt för hästägare i hela länet, säger Sissó Einarsson.

Mer läsning