Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går mössen inomhus

/
  • Musfälla är den första och bästa åtgärden, om man vill bli av med mössen. Lyckas man inte, får man tillkalla professionell hjälp.

Nu är det minusgrader när natten kommer, och vi drar oss inomhus till stugvärme och mys. Det gör mössen också. Man hör den springa i väggar och trossbotten, och i värsta fall sitter någon i diskbänkskåpet, när man ska tömma kaffefiltret på morgonen. Helt oförargliga är de inte, och bör helst inte finnas i huset.

Annons

– Möss har helt enkelt ett gnagbeteende. Det har hänt när vi har rivit väggar att vi har funnit isoleringen totalförstörd. Och man vet att de har vållat bränder när de gnagt sönder elledningar. Man bör göra vad man kan för att få bort dem, säger Urban Norgren vid Anticimex i Hälsingland, där mussäsongen nyss har börjat.

Möss gör ofta som folk: bor på ett ställe, och ordnar mat på ett annat. I nysnö kan man se spår mellan huset och fågelmataren, och ser man var ingången till huset är, kan man gripa in.

– Man kan sätta nät för ventiler, och åtgärda otäta dörrar. De tycker om när de kan gömma sig, så man ska inte ha högt gräs upp mot husväggarna, och inte lagra till exempel ved och brädor nära eller under huset.

Folk som bor i egna, äldre hus kan vara luttrade av många år med möss. Man låter tiden gå, för ofta blir det lugnare framåt vintern. Men man ska nog försöka få bort dem, tycker Urban Norgren.

– Ofta har man skadedjursförsäkring via sin försäkring, men om man vill göra något själv, kan man försöka med en vanlig slagfälla. En inspektion av någon skadedjursfirma kan vara av värde, för då kan man se vad man kan göra för att inte få in mössen i huset över huvud taget.

Hjälper inte det förebyggande, och inte vanliga fällor, får man överväga råttgift.

– Men man kan aldrig garantera att en mus inte går och lägger sig och dör någonstans där det kan uppstå dålig lukt. Men folk brukar uppleva att lukten är ett mindre problem än mössen, även om det är väldigt otrevligt medan det pågår.

Mer läsning

Annons