Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Marwa en förebild

/
  • Marwa blev mobbad under hela grundskolan och hon var nära att ta sitt liv. I dag föreläser hon på skolor och föreningar och bloggar om mobbning

Marwa Karim från Hudiksvall blev fysiskt och psykiskt misshandlad i skolan varje dag i tio års tid. Det gick så långt att hon övervägde att ta sitt liv.
I dag gör Marwa allt hon kan för att stoppa mobbning. Hon inspirerar tusentals människor varje dag med sin blogg och sina föreläsningar.

Annons

Läs mer: Marwa Karim från Hudiksvall är årets svenska ungdomshjälte

Gävlebon Marwa Karim blev rikskänd när Aftonbladet utsåg henne till Årets svenska ungdomshjälte 2014. Hon har också medverkat i SVT: s serier om mobbning: "Morgans mission" och "Det gäller dig". När vi får tag på henne för att berätta att hon är en av de nominerade till Årets Gävlebo är hon ute på föreläsningsturné, samtidigt som hon tillsammans med Utbildningsradion spelar in nya avsnitt om mobbning. Hon har ett hektiskt schema.

– Jag blir peppad när jag märker att jag kan göra skillnad för många genom att lyfta frågor om mobbning, utsatthet och ensamhet. Det här är en revansch för mig mot mina mobbare och hatare.

Marwa Karim kom som treåring med sin familj från Irak till Hudiksvall. Redan från förskoleklass var hon mobbad. Med tiden eskalerade mobbningen och skolan blev ett helvete.

– Jag blev kallad ful, äcklig och apa. De sa att de måste tvätta sig bara efter att ha snuddat vid mig.

Självförtroendet försvann.

– Jag kände mig värdelös för att ingen ville vara min vän.

Till slut kändes det som om hon inte orkade leva längre.

– Flera gånger försökte jag ta mitt liv.

Läs mer: Marwa Karim trotsar mobbarna (Premium)

Vändpunkten kom när en lärare, som jobbade aktivt mot mobbning, ingrep och kontaktade Marwas mamma.

– Utan min lärare hade jag inte funnits i dag.

Marwa hade inte berättat om vad hon var utsatt för. När hennes mamma fick höra om mobbningen blev hon ett viktigt stöd.

– Mamma, läraren och Beyoncé är mina hjältar och förebilder. Jag bestämde mig för att också försöka bli en bra förebild för andra.

Marwa bytte skola och började blogga om vad hon varit med om. Hon lästes av 10 000 personer och fick hundratals kommentarer.

– Många hade gått igenom samma sak och ville berätta sin historia.

När mobbarna hittade hennes blogg "Marwalicious" startade de en Facebookgrupp med namnet ”Alla vi som vill att Marwa Karim dör” och de skrev hemska saker på hennes blogg. Men det stoppade inte Marwa.

Med hjälp av bloggen fick hon idén att inspirera människor genom att prata ut om sina egna erfarenheter om mobbning. Med det egna projektet ”En kniv rakt i ryggen men jag lever ändå” började hon föreläsa på skolor och föreningar. Hon har också inlett samarbeten med organisationer som Friends.

– Jag mår bra nu och känner mig stark men det tar tid att bli hel igen. Jag vill fortsätta hjälpa andra som är utsatta för mobbning.

Går det att stoppa mobbning?

– Ja, det är jag övertygad om. Men vi måste våga prata om det mer öppet och få upp ämnet i skolan. Man måste öppna ögonen och förstå att människor faktiskt tar livet av sig på grund av mobbning.

Läs också: Här träffar Marwa sin stora idol Zlatan

Mer läsning