Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbo socken planerar för friskola

/
  • Glada Hudikgymnasiet och Norrskenets friskola har fått tillstånd att starta friskolor. Nu kan det även bli en friskola i Norrbo. Foto: Mats Philgren / Arkiv.

Nedläggning av Norrbo skola triggar sockenföreningen.
Sedan i höstas har de arbetat hårt med sin friskoleansökan.
– I slutet av mars lämnar vi in den, säger Lena Bergils, ordförande i Norrbo sockenförening.

Annons

Norrbo skola läggs ner efter vårterminen. Men Norrbo sockenförening har planer på att få tillbaka bygdens skola. I slutet av mars lämnar de in en ansökan till Skoinspektionen för att starta friskola. Om allt går som det ska öppnar den höstterminen, 2011.

Grundarbetet är färdigt. Nu finslipar de ansökningen och för dialog med kommunen om lokaler.

– Dessutom ser vi över vilka alternativ för finansiering vi har att tillgå, säger Catherine Vennberg, samordnare för sockenföreningens skolgrupp.

Ett eventuellt besked om de får starta friskola kommer däremot att dröja tills februari, 2011. Under tiden vill de att kommunen flyttar fram nedläggningen av Norrbo skola.

– Vår önskan är att kommunen skjuter på nedläggningen tills nästa vårtermin, så att inte skolan står tom ett år och att barnen slipper flyttas runt, säger Lena Bergils.

Efter att ansökan är inlämnad kommer arbetet att gå över i nästa fas. Då ska en förfrågan skickas ut till barnföräldrar i Norrbo och närliggande samhällen. Norrbo sockenförening bedömer att det finns tillräckligt elevunderlag för att klara driften av en friskola.

– Tre år efter start är vårt mål att vi ska ha tillräckligt många barn för att klara av finansieringen helt på egen hand, säger Catherine Vennberg.

Redan nu har kommunens beslut om att lägga ned Norrbo skola gett effekter för bygden. Enligt Lena Bergils har flera barnfamiljer antingen flyttat, eller funderar på det.

– En friskola skulle vara en viktig del i att säkra en framtid för Norrbo och behålla invånarna, och i förlängningen samhällsservicen, säger hon.

Mer läsning

Annons