Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas och Lisa bygger eget av halm och lera

/

I gassande solsken står två figurer på varsin stege och fixar med något på ett halvfärdigt hus som ser väldigt spännande ut. De båda är Lisa Holmberg och Niklas Olsson, som är i full färd med att bygga ett ekohus i Gammelsträng, Norrbo.
– Vi tror att vi är först i Hälsingland med ett halmbalshus, berättar paret.

Annons

Väggarna är halvfärdiga, med halm som isolering och en lerblandning som tåligt ytskikt.

Taket är snart färdiglagt, och består av gamla tegelpannor.

– Det verkar vara sju olika typer av tegel vi har fått, så det är lite av ett pussel att få ihop det så det blir bra, säger Niklas OIsson.

Paret träffades strax efter att Lisa, som är uppvuxen i trakten, flyttade hem från Stockholm efter att ha bott där i många år. Då flyttade hon ner igen. Men när de hade pratat ihop sig om vilket slags liv de ville leva, tog de beslutet att bygga ett hus i Gammelsträng.

– Först tänkte jag "varför köpa ett hus när det står så många tomma i Dellenbygden", berättar Lisa.

Men Niklas, som är utbildad biolog, var lite mer kräsen.

– Det är väldigt viktigt för mig att få ett giftfritt hus, inifrån och ut. Därför kändes det bättre att bygga nytt.

Han menar att det är lite inne att bygga så kallade passivhus nu, som är relativt självförsörjande på värme och energi.

– Men man glömmer gärna materialen kommer ifrån och hur de är producerade, jag tycker att alltför många verkar tänka för lite på det. Vi ville ha med den aspekten och bygga så miljövänligt som möjligt. Vi ville också klara att bygga lånefritt.

De satte i gång för 1,5 år sedan och fick bygglov, påhejade av en uppmuntrande kommun. Läget för huset var självklart – i Gammelsträng, på en avstyckad bit mark på Lisas föräldrars åkermark.

– Vi inspirerades av en britt som heter Simon Dale, han bygger hus som ser ut som Hobbithus. Men sen blev det en "vanlig" form ändå. Man kan säga att det är ett youtubehus, vi tittar väldigt mycket på instruktionsvideos som vi blir inspirerade av oss och lär oss saker från.

Paret funderade över vad för material som finns nära, och både halm och lera var rätt givet.

– Bräderna kommer från ett dödsbo här i närheten. Torpargrunden är från Delsbo, halm finns också i närheten och är dessutom redan en restprodukt, så det känns extra bra. De stora stockarna i grunden på huset kommer från Klint-Olle, vi var med honom ut i skogen när han drog fram dem, det är gamla stormfällen. Resten av virket kommer från Lisas föräldrars skog, berättar Niklas.

De fyndar ständigt detaljer och material till sitt hus. Köket, som än så länge bara finns i fantasin, har de redan hittat delar och skåpsluckor till. Inredningen kommer från ett lägenhetshus i Norrbo som skulle rivas.

Paret visar upp huset på insidan. Än så länge finns här ingenting förutom ett provisoriskt golv, och innertaket är färdigt, målat med vit linoljefärg. Husets boyta kommer att bli 70 kvadratmeter på bottenvåningen, och ytterligare 40 kvadratmeter i ett loft.

Att säga att husets ytskikt består av lera är att förenkla det hela – det innehåller egentligen minst lera. Utöver leran består putsen av vatten, halm och sand – och på utsidan av huset är det även koskit, som är väldigt väderbeständigt, iblandat.

I somras fick paret hållbarhetspriset på årets Glada Hudik-gala för sitt arbete med huset och de miljövänliga val de ständigt gör.

– Vi hoppas på att kunna klara oss på att arbeta varsin halvtid i framtiden. Vi vill ha betande djur, och höns, här på tomten, säger Lisa.

– VI är lite rädda för vad som kommer att hända i framtiden, med klimatet. Vi vill närmare maten, och tänker odla själva. Vi kommer att gödsla med urin från vår egen separerande toa.

I nuläget jobbar Lisa som politisk sekreterare på halvtid, medan Niklas ägnar sig åt huset på heltid. Det funkar det också.

– Vi bor i en gäststuga på mina föräldrars tomt. Ibland frågar vi oss varför vi bygger så stort, vi klarar ju oss på hälften i dag!

Mer läsning

Annons