Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nianån kan bli nytt reservat

/
  • Det kommer att ta tid att få lekande fisk att vandra uppströms Nianån som föreslås bli nytt naturreservat.

Det är en strategisk satsning att för 16,3 miljoner kronor av offentliga medel köpa in mark för ett naturreservat i Nianåns mynning.

Annons

Bra investering tycker Hudiksvalls kommunstyrelse där kommunens andel för markköp blir 3,9 miljoner kronor. Resterande delar står bland annat Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt EU för, tillsammans med Sportfiskarna och Iggesunds sportfiskeklubb.

Tanken är att riva ut Sofieholms kraftstation vid Nianåns mynning som stått där sedan 1909 så att kungsfåran nedströms kraftverket på nytt fylls med vatten. Byggnaden påverkas däremot inte, och den ska bevaras.

Naturvårdsverkets villkor för att medverka i affären är att området avsätts som naturreservat och det är ett rimligt krav bedömer en enig kommunstyrelse.

Det finns stora naturvärden som skulle förbättras genom att Nianån slipper gå genom kraftverket som i dag ägs av Mittkraft AB i Sundsvall.

– Det är intressant bara med tanke på att få fisk att vandra upp i Nianån, säger Mikael Löthstam (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Men det finns även andra hänsyn som kommunen tar genom att anlägga ett naturreservat i Nianåns mynning.

– Vattendraget och dess avrinningsområde får ju en annan dignitet i ett perspektiv då någon vill etablera verksamhet i området, säger Mikael Löthstam.

Det mest aktuella vad gäller etableringar är planerna på att borra efter uran i Nianfors, något som kritiserats hårt av ortsbefolkningen.

– Ja, en sådan bedömning borde påverkas av att det finns ett naturreservat, säger Mikael Löthstam (S).

Mer läsning

Annons