Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till förbud mot uranbrytning

Riksdagen tvingar regeringen att se över delar av minerallagen. Informationen till kommuner och markägare måste bli bättre, menar man. Samtidigt röstade majoriteten i onsdags nej till ett förslag från de rödgröna om att förbjuda uranbrytning.

Annons

Karl-Gunnar Karlsson, ordförande för kampanjen Nej till uran i Nianfors, är inte förvånad över majoritetens nej till ett förbud mot uranbrytning. Även ledamöter från de borgerliga partierna i Gävleborgs län röstade nej.

– Det känns som om det blir fel, kommunen har ju fullt vetorätt, kommenterar han.

– Men att se över minerallagen, det är välkommet, tillägger han. All översyn av lagen är intressant, förhoppningsvis leder det till klarare ställningstaganden och regelverk.

Det är det som är syftet med översynen – tydligare regler och tidigare information. I en sammanfattning av beslutet heter det att i samband med att en aktör får ensamrätt att leta efter vissa mineral, så kallad prospektering, ska informationen till kommuner och markägare bli bättre. Förutom uran och guld omfattas även naturgas av minerallagen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet eftersom partiet vill ha en bredare översyn av lagen med fokus på miljöaspekterna. Partiet vill även att kommunernas och länsstyrelsernas vetorätt mot prospektering och utvinning ska stärkas.

Mer läsning

Annons