Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen fick inte klaga på Biltemas bygglov på Medskog

/

Naturskyddsföreningens överklagande av Biltemas bygglov på Medskog nobbas av länsstyrelsen. Men ärendet skickas vidare till förvaltningsrätten.

Annons

Läs mer: MP: "Lär av misstagen från Medskog"

Buffin Real Estate Sweden AB heter bolaget som sköter bygglovsansökningen för Biltemas räkning. Företaget har köpt en tomt som ligger helt omsluten av Rophs Invests mark på det norra handelsområdet på Medskog.

Byggnadsnämnden har sagt ja till bygglov för Buffin med en affärslokal på 7 000 kvadratmeter. Nämnden medger samtidigt att byggnaden får bli 14,5 procent större än tomtytan annars hade tillåtit.

Hudiksvallsbygdens naturskyddsförening anser att bygglovet ska upphävas eftersom byggnaden innebär en väsentlig överträdelse av byggrätten.

Läs mer: Därför överklagar naturskyddsföreningen

Länsstyrelsen tar inte ställning till om avvikelsen är mindre eller väsentlig. Myndigheten nöjer sig med att konstatera att Hudiksvallsbygdens naturskyddsförening inte är en sakägare enligt plan och bygglagen, pbl. Därför avvisas överklagandet.

Ideella föreningar med naturvårdsintressen kan överklaga detaljplaner enligt miljöbalken men för bygglov finns inte samma möjligheter om inte föreningen äger mark i anslutning till området som beviljats bygglov.

Föreningen vill också ha en laglighetsprövning av bygglovet av förvaltningsrätten och därför har länsstyrelsen skickat över ärendet till den domstolen. Beslut i den delen kommer senare.

Läs mer: Uttalad misstro i anmälan om brott mot strandskyddet på Medskog

Det finns också en anmälan om brott mot strandskyddet på Medskogsområdet där Naturskyddsföreningen är en av tre föreningar som lämnat in anmälan. Den frågan utreds nu av byggnadskontoret som väntas vara klar för beslut i början av nästa år.

Mer läsning

Annons