Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattlinjer hotas av fylla

/
  • Busschauffören Stig Krüger har upplevt stöket på nattbussarna flera gånger. Mest bråk upplever han vid gymnasiefester, då hela gäng ska in och festa.

Bussförarna har tröttnat på fyllan på nattbussarna.

Går inte förarnas säkerhet att garantera kräver facket att turerna dras in.

– Nattbuss 53 är den som ligger mest pyrt till, säger Katrin Ring, chef för KR-trafik i Hudiksvall.

Annons

Nattbussen mellan Ljusdal och Hudiksvall, via Delsbo, är ökänd. Det är på linje 53 som det värsta nattbuset sker. Fylla, skadegörelse och slagsmål ger otrygga bussförare, som får sitta ensam bland stökiga gäng. Värst är det i samband med större evenemang som marknadshelger och gymnasiefester.

– Det sups och det spys. Man kan ifrågasätta hur mycket service X-trafik ska tillhandahålla när passagerarna beter sig som svin, säger Stig Krüger, som kör linje 53 och har varit busschaufför i 20 år.

Han efterlyser nu större samarbete mellan nattvandrare, polisen och bussbolaget, för att stävja bråken.

Enligt KR-trafik är det inte bara nattbussen från Hudik som är utsatt, det kan vara värre på resan in – då passagerarna dricker i bussen.

– När de åker hem är de så fulla att de somnar, men det är också då de spyr ner hela bussen, säger Katrin Ring, som deltog på tisdagens möte om gymnasiefesterna som ordnats på Folkets hus i Hudiksvall.

Nu pågår en utredning om nattbussarnas existens. Inte bara linje 53, alla nattbussar i Hälsingland är hotade, om inte buset stoppas. KR-trafik är de som kör åt X-trafik. Facket har begärt att arbetsgivaren ska inleda en utredning om hur bussförarna upplever sin miljö.

Skadegörelsen och fylleriet har gått så långt att det enligt Karin Ring är svårt att få busschaufförerna att köra nattlinjerna.

Hon säger att KR-trafik har bestämt att dokumentera allt som händer, fotografera spyor och sönderslagna bussar. Facket har sagt om de chaufförerna upplever hot på bussarna så kan skyddsombuden direkt stänga linjen.

Mer läsning

Annons