Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natthärbärget saknar frivilliga

Natthärbärget på Riagården har funnits i drygt ett och ett halvt år. Från början var intresset bland sponsorer och volontärer stort, men nu är personalen rädd att det har minskat.

Annons

Bodil Andersson är nattarbetare på härbärget i Hudiksvall. Hon berättar att det den senaste tiden har varit väldigt svårt att få volontärer till verksamheten, något som lett till att de helt enkelt har fått stänga natthärbärget vissa nätter.

– Kommer det fem personer måste en gå. Då vet man att den personen kommer frysa i natt. Det känns ju hemskt, säger hon.

Men antalet hemlösa har inte minskat. Bodil Andersson uppskattar att det nu finns minst ett tjugotal personer i kommunen som inte har någonstans att ta vägen och de verkar enligt henne bli allt fler. Ibland är det helt nya ansikten som dyker upp men många kommer tillbaka kväll efter kväll.

– Vi har haft gäster som har bott här nästan alla dagar sen vi öppnade. De har ju inget annat, säger Bodil Andersson.

På natthärbärget finns fyra platser, och det är nästan alltid fullt. Behovet av härbärget är stort bland kommunens hemlösa, eftersom det enligt Bodil Andersson skapar en trygghet hos personer som vanligtvis vistas i otrygga miljöer. Men de gånger det är fullbelagt tvingas hon avvisa någon som är i behov av mat och en säng att sova i.

Bodil Andersson upplever att intresset att hjälpa Hudiksvalls natthärbärge har minskat sedan öppnandet, vilket märks både på antalet volontärarbetare och på ekonomin. Verksamheten har fått bidrag av både kommunen och arbetsförmedlingen men färre privatpersoner och företag sponsrar idag verksamheten än tidigare.

– I början var det hett, men nu har antalet tunnats ur, säger hon.

Ordföranden för Hudiksvalls natthärbärge Ronney Olsson tycker också att det verkar som om intresset mattats av sedan verksamheten startade. Enligt honom jobbar man på att hitta nya ekonomiska lösningar.

– När vi öppnade var det ju lite av nyhetens behag, säger Ronney Olsson.

På socialkontoret i Hudiksvall finns ännu inga direktiv för hur det ekonomiska stödet till verksamheten kommer se ut nästa år.

– Vi har flera olika sociala föreningar som vi stödjer ekonomiskt. Hur mycket vi ska gå in med bestäms en gång per år, säger Ulrika Wenn, socialchef i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons