Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näsviken genom hundra kvällar

/
  • Mats Gradh och Hugo Martinsson är upphovsmännen bakom studiecirkeln om Näsviken.

Genom åtta år och hundra kvällar har ett engagerat sällskap fördjupat sig i Näsvikens historia, och satt samhällets förflutna på pränt.

Annons

Allt började efter en skolträff för Hamreskolan, då Mats Gradh och Hugo Martinsson började prata om att det kunde vara kul att gräva lite djupare i traktens historia. De värvade fler, som samlades under ABF och startade en studiecirkel.

– På den vägen är det, konstaterar Mats Gradh.

Det är 1800-talet och 1900-talet som framträder tydligast i dokumentationen, och med flest detaljer. Till exempel ångsågen som byggdes i Hillen 1868. Dem var en viktig milstolpe.

– Det var en av de första industrierna i trakten, och en av de största ångsågarna i landet, berättar Hugo Martinsson.

Några strikta dagordningar har gruppen inte haft, man har pratat fritt och låtit infallen flöda. Det kan bli lite svårt att navigera i anteckningarna, medger Mats Gradh:

– Strukturerade kan man inte kalla oss...

I den mer moderna tiden är cirkeldeltagarna själva på hemmaplan, med egna minnen och episoder att bidra med. Till exempel Karusell Lockfågeln, inspirerad av Lennart Hylands radiosuccé. Näsviken-upplagan hade bland andra Snoddas och Lill-Babs bland artisterna, när Näsvikens idrottsklubb behövde pengar och anordnade revy.

Målet är att sammanställa en bok, men när det målet kan nås är ganska ovisst. Det kan bli hundra träffar till, innan dess.

– Det är väldigt roligt, men det är svårt att komma framåt, säger Hugo Martinsson.

Mer läsning

Annons