Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några kungliga sekunder var

/
  • Agneta Brendt var en av de som representerade majoriteten av landets kommuner och landsting. Foto: Pawel Flato

I dag förväntas kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling säga ja till varandra i Storkyrkan i Stockholm. Kommunhöjdare från Hudiksvall och Nordanstig fick träffa paret under gårdagen.

Annons

Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling hade 425 händer att skaka och lika många ögonpar att titta in i på bara en och en halv timme på fredagen. Att det inte skulle bli många sekunder kunglig närvaro för var och en av de inbjudna gästerna, hade Hudiksvalls kommunalråd Sven-Åke Thoresen (S) räknat med.

– Man hinner inte säga så mycket, det var mest att önska lycka till. Victoria och Daniel sade att de tyckte att Glada Hudik-teatern hade gjort ett fantastiskt arbete, berättar han.

Det var regeringen som stod värd för gårdagens mottagning vid Stockholms stadshus. Representanter från 233 av landets kommuner och 19 landsting och regioner fick träffa kronprinsessparet och kungaparet, och mingla med de svenska statsråden i Blå hallen.

– Svenska folket har sett kronprinsessan födas och växa upp. Det är många som känner ett engagemang inför bröllopet. När en sådan stor händelse sker ser vi det som en statsangelägenhet, och vi har bjudit hit gäster från hela världen men vi vill också binda ihop hela Sverige och därför har vi bjudit hit kommuner och landsting, företrädare som folket har valt, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till TT före mottagningen.

Hudiksvalls kommun representerades av Sven-Åke Thoresen och kommunfullmäktiges ordförande, Agneta Brendt (S). Nordanstigs kommun skickade kommunalrådet Stig Eng (C), som tog sin frus uppmaning med sig till stadshuset:

– Hon har sagt åt mig att vi inte får klämma i för hårt. Det är ju så många som ska skaka hand så man förstår ju att det måste få bli ett väldigt lätt handslag, säger han.

Det bjöds på snittar och skålades i cava, och kronprinsessans före detta pianolärare, Ingemar Thorell, framförde den specialkomponerade brudmarschen Länge leve kärleken som Py Bäckman skrivit texten till. De inbjudna gästerna fick gå fram till paret länsvis, ta i hand, gå vidare till kungen och drottningen och hälsa på även dem.

– Det var nog över på 20 sekunder, berättar Sven-Åke Thoresen.

Stig Eng berättar att hälsingekommunerna hade enats om att inte överlämna någon present under fredagen.

Han berättar också att det har förts diskussioner om att arrangera ett evenemang till kronprinsessparets ära vid ett senare tillfälle på plats i Hälsingland, i stället för en present inslagen med papper och snöre.

Från Hudiksvalls kommun överlämnade Sven Åke Thoresen och Agneta Brendt dock boken ”Shaken! Not störd”, om Glada Hudik-teatern, som ju kronprinsessan har sett framträda på Cirkus 2007.

Efter mottagningen bjöds kungligheter, statschefer och andra hedersgäster på middag på Skeppsholmen av regeringen, med Fredrik Reinfeldt och hans hustru som värdar.

Totalt 270 gäster fick smaka den exklusiva trerättersmiddagen. Sotad pilgrimsmusselcarpaccio, örtbakad piggvarsfilé och nougatbavaroaise med jordgubbskompott stod på menyn.

Men politikerna från Hudiksvall och Nordanstig fick åka hem till Hälsingland.

Mer läsning

Annons