Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Någon måste ta ansvar"

/

Bärupphandlaren i Hudiksvall, Janne Hägg, har reagerat på tevereportaget I blåbärskungarnas rike, som sändes i SVT i veckan. Människosynen är cynisk, tycker han, och välkomnar LO:s initiativ om garanterad lön för bärplockare.

Annons

Från morgon till kväll, sju dagar i veckan under två månaders tid – för 7 000 kronor.

Uppdrag gransknings reportage som sändes i Sveriges television i veckan, visade några thailändska bärplockares situation i de norrbottniska blåbärsskogarna. Lönen för mödan räcker inte för att täcka de kostnader som bärplockarna har haft ens för resan till Sverige. Kostnader för bland annat uppehälle och mat, gör ekvationen till en klar förlustaffär för plockarna.

Reportaget väckte reaktioner hos Janne Hägg, bäruppköpare i Hudiksvall:

- Jag hoppas vid gud att det här inte får fortsätta. Att behandla människor på detta vis... jag tycker att det är fruktansvärt. Det är slavhandel, säger han.

I reportaget redogjordes för den struktur som råder i Norrbotten. Så fungerar det inte i Hudiksvall, berättar Janne Hägg:

- Uppköparna och grossisterna där uppe tar dit tusentals utlänningar som plockar. De flesta som plockar här hälsar på släkt och vänner på turistvisum och då passar de på att plocka bär samtidigt.

• Vad skulle det innebära om de utländska bärplockarna skulle ha kollektivavtal och garanteras en månadslön på 13 000 kronor?

- Då skulle det behöva vara någon form av minimilön. Ett bra bärår går det att tjäna mer än så. Men helt klart är att någon måste ta ansvar för den här jävla soppan.

Mer läsning

Annons