Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighetskritik kring fastspänd patient

Rutinerna kring en patient vid psykiatriska kliniken kritiseras av Socialstyrelsen. Mannen spänns ofta fast och betecknas som ett ovanligt fall.

Annons

Mats Porath är medicinskt ledningsansvarig läkare för vuxenpsykiatrin i Gävleborg och han förklarar att det rör sig om en patient med en ovanlig diagnos som fått ovanliga konsekvenser.

– Min gissning är att det finns en till tre sådana patienter i landet, säger han.

Patienten s tillståndet präglas av aggressionsutbrott, självskadebeteende, tvångstankar och tvångshandlingar. Av säkerhetsskäl, för patienten och personalen, har han varit belagd med omfattande fängsel och skyddshandskar samt hjälm med visir. Ibland på egen begäran.

Besluten om att spänna fast patienten har enligt socialstyrelsen inte dokumenterats enligt gällande bestämmelser och trots att myndigheten begärt en kopia av gällande rutiner för tvångsvården har den inte levererats, kritiserar socialstyrelsen.

Patienten vårdas på en personaltät avdelning som enda patient. Personalen lägger ner mycket tid på träning och social stimulering och man har inhämtat synpunkter från andra läkare.

Att följa lagstiftningen exakt i detta fall skulle enligt Mats Porath vara oerhört mödosamt, tröttsamt för patienten och ett dåligt utnyttjande av resurserna.

– Socialstyrelsen konstaterar att vi har en hög personaltäthet och att vi inhämtat second opinion om det här, det tyder på att de förstår att det är ett komplicerat ärende. Men visst vill vi följa reglerna.

Mer läsning

Annons