Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikaliska möten på stämman

/
  • Gert Westby gav Märta Söderlund en lektion i sågens magiska tonvärld.
  • Bjuråkersstämman är en populär magnet för dragspelare av alla de slag.
  • Thure Rudberg från Sundsvall ledde ett av dragspelsjammen mellan stugorna.
  • Rut Bolin, sju år, följde med på noterna under allspelet.
  • Matilda Sarkkinen, tre år och Henrik Sandin, fyra år, har varit med på Bjuråkersstämman sedan de var nyfödda. Här svalkar de sig bland björkarna med moster och mamma Jenny Sandin.

Stråkar hartsades, dräktliv snördes och spelmän stämde upp till dans. Nära 9000 besökare kom till en solig och ljudande Bjuråkersstämma.

Annons

Fioler, ståbas, nyckelharpor, dragspel, gitarrer, flöjter, munspel, ukulele, durspel och en och annan såg. Musikanter från hela Sverige samlades för att uppleva spel, musik, dans och tradition under söndagen på Bjuråkersstämman och spelglädjen gick inte att ta miste på.

- Att spela är en livsnödvändighet, som en av musikerna uttryckte det.

Bjuråkersstämman har länge varit extra populär bland dragspelare. Agneta Holmström åker till Bjuråkersstämman från Skellefteå med sin man varje sommar för att få musicera tillsammans med gamla och nya bekanta.

- Jag spelade orgel innan, men jag ville ju komma ut och spela så jag skaffade mig ett dragspel istället, sade hon och stämde in tillsammans med de andra i Evert Taubes Vals i Furusund.

Fler besökare än vanligt slöt upp denna soliga söndag. Över 4000 biljetter såldes och sedan är det minst lika många spelmän, funktionärer och barn som går in gratis på stämman. Sedan 1956 har det hållits en hembygdsfest på Bjuråkers forngård och som traditionen lyder stäms det upp till spel och dans varje år den tredje söndagen i juli.

Mer läsning

Annons