Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet vill stoppa restaurangplaner i hamnen

/

Kommunen vill göra restaurang av magasinet i Hudiksvalls hamn. Men Hälsinglands museum har en helt annan idé och vill nu stoppa planerna.

Annons

Hälsinglands museum kommer med motbud när det gäller det så kallade Cementmagasinet invid tullhuset på stenkajen i Hudiksvall. Gör ett båt- och sjöfartsmuseum, föreslår museichefen Gunilla Stenberg och styrelseordförande Ann-Margret Knapp.

Cementmagasinet fungerar idag som förråd, och tekniska nämnden vill riva den låga längan för att ge plats för en ny restaurang, i strandnära läge och bara ett stenkast från de nya solbryggorna.

Tekniska nämndens ordförande, Håkan Rönström (M), har tidigare uppgett att man vill begära in anbud under 2013, och satsa på byggstart i februari 2014. Nu kommer alltså ett alternativt förslag från Hälsinglands museum.

Ann-Margret Knapp och Gunilla Stenberg påpekar att Hudiksvall saknar en plats där den marina historian kan upplevas. Det är svårt att skaffa sig en uppfattning om fisket, sjöfarten och allt som hör till, när man rör sig i Hudiksvall, tycker förslagsställarna.

Cementmagasinet har en arkitektur som är typisk för hamnverksamhet: det är lågt, har stora portar, brutet flackt tak – inte något arkitektoniskt mästerverk, skriver Knapp och Stenberg, men är kulturhistoriskt intressant på grund av läget och på grund av byggnadens historia i hamnen.

Hudiksvalls kommun äger magasinet, som förslagsställarna nu vill använda för utställningsändamål och förvaring. Museet har ett tiotal båtar som är tillfälligt utställda eller förvaras i magasin. Det är allt från förhistoriska stockbåtar och en sälbåt, över medeltida båtar till fiskebåtar från 1930- och 1940-talen.

Man har dessutom gott om fiskeredskap och annan rekvisita som speglar den lokala sjöfarten. Det finns massor med bilder från livet i hamnen och fisket längs kursen. Allt detta är, skriver Gunilla Stenberg och Ann-Margret Knapp, en i dagsläget bristfälligt utnyttjad resurs för besöksnäringen och den lokala befolkningen.

Med förebilder från Londons Docklands och Galärvarvet i Stockholm, och med motsvarigheter på flera ställen i världen, förslår nu Ann-Margret Knapp och Gunilla Stenberg att kommunen kostnadsfritt ska ställa magasinet till förfogande för museets båtar.

På sommarhalvåret kan de visas, försiktigt renoveras och tas om hand, ute på kajplanen och inne i magasinet. Dofterna av tjära, drev och nysågat virke får man på köpet, skriver Ann-Margret Knapp och Gunilla Stenberg.

På så sätt får man, fortsätter de, med enkla medel en attraktivare hamnmiljö där verksamhet ständigt pågår, en möjlighet till samtal, kunskap och erfarenhetsutbyte, och ett sätt att på plats ta del av båtarnas, fiskets och hamnens betydelse för Hudiksvall.

Mer läsning

Annons