Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp protesterar mot höjda politikerarvoden

/

Politikerna kan inte bestämma sig för hur stor ersättning Hudiksvalls förtroendevalda ska ha.

Göte Bohman (MP) fick visst gehör för sina alternativa förslag när kommunstyrelsen valde att återremittera ärendet – igen.

Annons

När frågan om hur stor ersättning de förtroendevalda politikerna ska ha togs upp på kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen, så kunde inte politikerna komma fram till ett beslut.

- Jag tycker att det är synd att vi inte orkar med att ta ett beslut om det här nu, sade Jan-Erik Jonsson (C), efter att frågan diskuterats länge före lunch och ytterligare en stund efter en timmeslång ajournering.

Det är nu andra gången som ärendet återremitteras.

Ärendet togs upp i kommunfullmäktige den 30 augusti. Men då yrkades det på återremiss och så blev det. Sedan dess har ett nytt beslutsunderlag tagits fram av bland annat Hans Gyllow som tjänsteman.

- Vi ville förenkla och göra det överskådligt. Grundprincipen i det nya förslaget är att alla arvoden i stället är kopplade till riksdagsarvodet, förklarade han i sammanträdessalen.

Enligt det nya förslaget ska kommunstyrelsens ordförande ha 90 procent av 56 000 kronor i månaden i ersättning för sitt uppdrag. Förste vice ordförande ska ha 85 procent och de politiska nämndsordförandena mellan 25 och 55 procent av riksdagsarvodet.

Göte Bohman (MP) reagerade mot förslaget, och presenterade beräkningar som visade att det i sådana fall skulle innebära påslag på mellan 6 och 33 procent, jämfört med ersättningsnivåerna 2009.

- Jag skulle inte kunna stå ansikte mot ansikte med de anställda och försvara sådana höjningar. Det kan inte vara rimligt, det kan väl ingen av er påstå? undrade han.

Göte Bohman har istället presenterat ett annat alternativ som nu ska utredas vidare, om det kan du läsa mer i .

Mer läsning

Annons