Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motvind för vindkraften

/
  • En enad åhörarskara u Östergrändens bygdegård var nästan alla var överens om en sak:

Den planerade vindkraftsexploateringen mellan Håckstaviken och Lakbäck kan stoppas. Enligt stadsarkitekt Mats Gradh är det inte troligt att alla kraftverk kan byggas.
– Det är svårt ur ett landskapsperspektiv, säger han.

Annons

Företagen Kraftö Vind och SLG Vind AB planerar att sätta upp 25 respektive 10 vindkraftverk mellan Håckstaviken och Lakbäck, nära Hornslandet.

Om de får sin vilja igenom kommer uppemot 40 stycken, 150 meter höga, vindkraftverk med en effekt av två–tre megawatt vardera placeras ut i landskapet.

På torsdagens möte i Östergrändens bygdegård gick Hudiksvalls kommuns stadsarkitekt, Mats Gradh, igenom vilka riktlinjer som i dagsläget finns för vindkraftverk i Hudiksvalls kommun.

Mats Gradh påpekar dock att det inte fattats några beslut ännu. Kommunen jobbar fortfarande med att samla in synpunkter och att ta fram material för att kunna göra en korrekt bedömning angående vindkraftsplanerna.

Enligt Mats Gradh pågår just nu diskussioner mellan Nordanstigs, Hudiksvalls och Söderhamns kommuner om att bevara Hälsingekusten mot vindkraftsetableringar. Om kommunerna kan samsas skulle det kunna innebära att hela kuststräckan, öster om E4, blir skyddad.

Dessutom berättar han att det på länsnivå har pekats ut några områden i Gävleborg som anses viktiga att bevara, från ett natur- och kulturperspektiv, bland annat Dellensjöarna och Hälsinglands kustområde.

Under kvällen samlades även namn in på en protestlista som sedan ska lämnas över till politikerna, för att visa de boendes missnöje.

Mer läsning

Annons