Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion vinnande recept

/

Att sjukvården ordinerar motion mot olika åkommor blir allt vanligare. I år är ökningen stor, men vissa orter släpar efter.

Annons

Sara Sjölin är folkhälsosamordnare vid landstinget i Gävleborg. Hon berättar att det ökat rejält det senaste året. Under 2008 skrevs 1 257 recept ut.

– Under 2009 har 1 936 recept skrivits ut och då fattas det siffror från sex enheter, men vi vet att det är en rejäl ökning och jag skulle tippa att det ligger runt 2 000 recept, berättar hon.

Den 60-procentiga ökningen beror på en satsning från landstingets sida på att fler ansvariga ska få upp ögonen på den här möjligheten. Det arbetet har främst skett i Gästrikland.

– Vi började lite mer systematiskt i Hälsingland för två år sedan. Vi har haft träffar med chefer, förskrivningsutbildningar, aktiviteter med aktivitetsarrangörer och även utbildat deras ledare. Sedan har vi haft samverkansgrupper där man fått träffas över gränserna.

Många patienter ordnar sin motion på egen hand, till exempel genom promenader. De som arrangerar aktiviteter kompletterar sedan utbudet så att det sammantaget passar de flesta.

Carina Enström är distriktssköterska i Hudiksvall och kontaktperson för fysisk aktivitet på recept, förkortat FaR.

Fysisk aktivitet på recept passar enligt henne till de flesta diagnoser och det har funnits med som en del av hennes utbildning till distriktssköterska.

– Man får inrikta sig på patientens egen förmåga. Det är väldigt individuellt vad man klarar.

Som exempel anger hon att två hjärtinfarktpatienter kan ha helt olika utgångsläge efter en operation, även om de haft samma diagnos.

– Det är också viktigt att det finns tid till uppföljning. Man ska se att patienten genomför det här.

Hon anser att anställda inom sjukvården behöver ta upp ämnet oftare i samtalen med patienterna och fråga om de vill eller känner för att pröva motion på recept.

Mer läsning

Annons