Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsniglar på kyrkogården

/
  • De glupska sniglarna har ställt till stora skador i planteringarna på Iggesunds kyrkogård.

Stora snigelangrepp på blommorna.

Annons

Under sommaren har kyrkogården i Iggesund invaderats av mördarsniglar, eller rättare: spansk skogssnigel. Den har funnits där några år, men i sommar har de förökat sig explosivt, och vållat en hel del bekymmer för kyrkogårdspersonalen.

– Den har orsakat rejäla problem, särskilt på vissa blommor. Tagetes och flitiga Lisa har varit illa ute, medan de inte har gett sig på till exempel isbegonia. Till nästa år ska vi inte plantera tagetes på de gravar som vi sköter, säger Kenneth Åkerlund, kyrkogårdsansvarig i Iggesund.

Än så länge har man inte försökt sig på några bekämpningsåtgärder, och sniglarna börjar för övrigt dra sig tillbaka in i komposter och lövhögar, nu när dagarna blir kalla och blommorna är borta från kyrkogården.

– Vi har inte bekämpat dem, och vi har inte plockat bort sniglar heller. Men det får vi kanske börja med om vi vill minska antalet. Det blir ju problem när de ger sig på blommorna – de går mest på de gröna delarna, men själva blomman försvinner ju också när plantan blir angripen, säger Kenneth Åkerlund.

Mer läsning

Annons