Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilavbrott när strömmen försvann – äldre blev utan trygghetslarm: "Det är katastrof"

När strömmen gick i byn Brännås på juldagskvällen slutade också Telias mobilnät att fungera efter ungefär en timme. Det fick till följd att ett tiotal äldre i området inte kunde larma hemtjänsten med sina trygghetstelefoner.

Annons

Läs mer: Drygt 500 utan ström i natt

Stormen Staffan, som drog fram över Hälsingland på juldagsnatten, blev inte så kraftig som många befarat. Men drygt 500 abonnenter, bland annat i Svågadalen drabbades av strömavbrott på grund av nedfallna träd. I byn Brännås slutade också Telias mobiltelefonnät att fungera drygt en timme efter att strömmen försvunnit.

– Det är katastrof. Masten måste fungera längre, säger Thomas Kjell, boende i Brännås och ersättare i Svågadalsnämnden.

Han uppskattar att mobilavbrottet varade i ungefär en timme.

Sedan Telia tog bort det fasta kopparnätet i Brännås och Björsarv är byarna helt beroende av att mobilnätet fungerar. Enligt Thomas Kjell är det bara Telias nät som har täckning i området. De äldres trygghetstelefoner, som har ersatt trygghetslarmen och är kopplade till hemtjänsten, är också beroende av att Telias mobiltelefoni är i gång. Under det omkring en timme långa mobilavbrottet på juldagskvällen blev ett tiotal äldre utan möjlighet att larma efter hjälp.

– Det är katastrof om det skulle hända något. Telia måste fortsätta ta ansvar när de tar bort de fasta nätet. Det får inte fallera, anser Thomas Kjell.

Fredrik Röjd, som är platschef för Svågadalsförvaltningen, är bekymrad men inte förvånad över det inträffade.

– Det har hänt flera gånger. Mobilnätet är väldigt opålitligt, säger han.

Vid ett längre avbrott brukar hemtjänsten utöka besöken hos de äldre för att kontrollera att ingenting har hänt berättar Fredrik Röjd. Han vet inte om så skedde på juldagen, men han har inte hört att någon ska ha farit illa under avbrottet.

Telia bekräftar att deras mobiltelefonnät kring Brännås drabbades av ett avbrott på juldagskvällen.

– Vår analys visar att det var ett elfel, ett strömavbrott som orsakade avbrottet, säger Björn Berg, informationsansvarig på Telia.

Han förklarar att stationen har laddningsbara reservbatterier som ska täcka upp för kortare strömavbrott, men hur långt avbrott de klarar beror bland annat på vilken utrustning som finns installerad. Därför varierar tiden som anläggningen kan gå på reservkraft.

– Vi är beroende av elförsörjning och det är samma sak med kopparnätet. Reservkraften är en kompromiss för att klara kortare strömavbrott.

Exakt hur lång tid reservkraften ska klara vill han inte säga, men han tycker att en dryg timme låter lite och därför kommer Telia att skicka ut tekniker till masten.

– Det är alltid tråkigt när kunderna blir drabbade. Vi försöker skapa ett robust nät och därför får vi nu kontrollera att batterierna och batteriladdarna fungerar som de ska. Det är lärdomen vi drar av fallet.

Det finns långt gångna planer på att bygga ut fibernätet i byarna kring Bjuråker. Omkring 90 procent av de tillfrågade vill ha fiber enligt Fiberstaden. Med nedgrävda fiberkablar skulle säkerheten för de äldre öka.

– Det är oroande om man tar ned kopparnätet innan fibernätet är klart. Mobiltelefonin är inte att lita på. Jag tycker inte att man pratar tillräckligt om säkerheten, säger Fredrik Röjd, platschef på Svågadalsförvaltningen.

Läs också: Kommunikation med Telia

Läs också: Ett steg närmare fiber i flera byar

Mer läsning

Annons