Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbonde får medalj - framtiden är vidareförädling

/

Mjölkbönderna Sven-Åke och Kerstin Mood har levererat förstklassig mjölk i 23 år. Nu får de medalj av kungen. Men framtiden är oviss för mjölkkorna.

Annons

– För oss är det naturligt att leverera högsta kvalitet. Det är något som vi tänker på varje dag, även efter att vi fått medaljen, säger Kerstin Mood.

Med 55 kor är det i dag en rätt liten mjölkgård. Ladugården är byggd på 1970-talet. Den håller fortfarande för alla krav. Den egna åkermarken på 36 hektar räcker inte till.

– Vi arrenderar 84 hektar. En gång så var det 8 egna jordbruksfastigheter, säger Kerstin Mood.

Många mjölkbönder som i dag har mindre besättningar måste i dag välja att expandera eller lägga ner.

– Vi har funderat på att bygga en ny ladugård för lösdrift, men investeringen känns för stor. Vi försöker i stället hitta andra sätt att tjäna pengar.

Det ändrade stödet till Norrlandbönderna kommer att sänka årsintäkten med 200 000 kronor för familjen.

Kerstin Mood säljer ägg från egna höns.

– Alla som kommer hit första gången får gärna titta in i hönshuset. Om de inte gillar vad de ser ska de inte handla ägg av mig. Så viktigt är kundens förtroende för mig.

Familjen har fått klart med tillstånd att sälja egentillverkad ostkaka i Hälsingland. Dottern Linda har börjat jobba på gården och är beredd att ta över verksamheten trots dålig lönsamhet.

– Det bästa är att själv förädla råvaran. Då kanske vi kan ha mindre antal kor men ändå tjäna ekonomiskt på det. Egenproducerad yoghurt vore spännande att pröva. Vi har börjat med en glutenfri ostkaka som ett exempel på produktutveckling, säger hon.

Mjölkbönder har svårt att ta semester och resa bort tillsammans.

– Förr så måste någon av oss måste alltid vara hemma och vi turades om att åka på resor, säger Kerstin Mood.

När dottern Linda och hennes sambo David sköter korna kan makarna åka på en gemensam resa till Stockholm den 18 april. Där väntar kungen med medalj som de får för prickfri mjölkleverans.

Mer läsning