Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt miljöbrott vid Hälsingeporten

/
  • En anmälan om misstänkt miljöbrott på Medskogsområdet har lämnats till polisen.

Misstanke om markarbete i skyddad zon.

Annons

Företaget Roph Invest AB har anmälts till polisen, för misstänkt miljöbrott i Medskogsområdet väster om Hudiksvall. Ärendet är vidarebefordrat till miljöåklagaren i Östersund, som ska fatta beslut om förundersökning.

Anmälan gäller Medskogstjärnsbäcken, som rinner genom det område som har arbetsnamnet Hälsingeporten, i korsningen vid nya E 4 och riksväg 84.

I korsningen ska Roph Invest AB bygga en knutpunkt, där en rad servicefunktioner ska få plats. En detaljplan har upprättats, och i den blev det fastslaget att en skyddszon skulle lämnas orörd på ömse sidor av bäcken.

– Skog skulle lämnas kvar, och marken skulle vara orörd. Senare har vi upptäckt att man har schaktat ända fram till kanten. Det gäller en sträcka på kanske 100 meter, säger Lennart Westberg vid kommunens plan- och bygglovsavdelning.

Under samrådstiden framförde länsstyrelsen ett krav på utökat skydd, och ville ha en betryggande skyddszon vid bäcken.

I den anmälan som nu har lämnats till polisen finns misstankar som preciseras i tre punkter: brott mot områdesskydd, otillåten miljöverksamhet och avsaknad av tillstånd i två fall.

Bolagets styrelseordförande, Henrik Fredriksson, även moderat ledamot i tekniska nämnden och byggnadsnämnden, vill inte kommentera anmälan. Han hänvisar till sin bror, Robert Fredriksson, som är verksamhetsansvarig på platsen.

– Om jag ska vara uppriktigt ärlig så vet jag inte vad som ska ha hänt. Jag har ryktesvägen fått höra att något ska ha hänt, men vi har inte schaktat fram till bäcken. Vi har byggt en övergång. Det är det enda som jag vet, där vi har varit nära bäcken, säger Robert Fredriksson.

Mer läsning

Annons