Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt kräftpest ger fiskeförbud

Det finns med största sannolikhet kräftpest i Stömnesjön. Döda flodkräftor som hittats i sjön har analyserats vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, och svaret visar att pest är den sannolika orsaken till kräftdöden. Länsstyrelsen har nu utfärdat föreskrifter för hela vattensystemet, ända ut till havet.

Annons

En ortsbo kontaktade länsstyrelsen på måndagen, och berättade om fynden av döda flodkräftor i sjön.

– Det är mycket svårt att få fram helt säkra svar, men vi kan säga att det med sannolikhet handlar om kräftpest. Nu har vi utfärdat restriktioner för vattensystemet, från Stömnesjön och Delångersån, ända ut till havet.

Signalkräftan är ofta bärare av kräftpest, och är ett oönskat inslag i svenska fiskevatten. I samma veva som signalkräftan upptäcktes i södra Dellen, gjordes också fynd av signalkräfta i Hasselasjön. Där har man, genom intensivt fiske, lyckats övervinna den mest överhängande faran.

Från och med nu får man i princip inte flytta något som helst, som varit i kontakt med vattnet i Stömnesjön, och med vattnet nedströms. Båtar får inte flyttas, fiskeredskap får inte flyttas och läggas i andra vatten. Man får inte använda agn som fångats i vattendragen, och man får inte saluföra färska kräftor. Vattensystemet ska isoleras, i den grad det är möjligt.

– Vi vet inte orsaken till att sjön blivit smittad med kräftpest, men vi vet ju att folk lyfter upp kräftor och flyttar dem. Och det är ett stort orosmoment att det finns så mycket signalkräfta i Dellarna, säger Christer Öhrn.

Mer läsning

Annons