Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missförhållanden på Hedvigsforsgården

/

Länsstyrelsens kritik mot Hedvigsforsgården är skarp.
Inga nya barn får skrivas in på ungdomshemmet innan det finns en tillfredsställande socialtjänstkompetens i verksamheten.

Annons

Bristerna i verksamheten på Hedvigsforsgården i Bjuråker är så allvarliga att det inte går att garantera att den vård och behandling som bedrivs är säker och av god kvalitet.

Det anser länsstyrelsen, som gjorde en oanmäld tillsyn på ungdomshemmet i slutet av juni efter att en tidigare medarbetare slagit larm om oegentligheter.

Enligt länsstyrelsens tillsynsrapport, saknas det socialtjänstkompetens i verksamheten. En adekvat högskoleutbildning är vad som fordras, enligt Socialstyrelsens föreskrifter, men en sådan utbildning saknar Majvor Öhman, hemmets föreståndare. Tidigare uppfylldes kompetensen genom en biträdande föreståndare, men sedan månadsskiftet är den tjänsten vakant.

Ledarskapsfunktionen och den bristande kompetensen är endast en del i länsstyrelsens kritik. Bilden av ett vårdboende med en "människosyn som inte är förenlig med socialtjänstlagens intentioner" har framträtt, enligt rapporten. Kritiken mot den så kallade holding-metoden som tillämpas på Hedvigsforsgården är särskilt omfattande.

- De här barnen är placerade här av en anledning, de har mycket att lära rent pedagogiskt. Det är vår plikt att lära dem, att säga att "här är det nog", säger Majvor Öhman till metodens försvar.

I det föreläggande som nu riktas mot verksamheten, slår länsstyrelsen fast att bristerna är så omfattande att de leder till missförhållanden i verksamheten. Innan dess att föreståndaren har vidtagit åtgärder för att rätta till bristerna får inga nya barn skrivas in i verksamheten.

Majvor Öhman har nu på sig till den 20 augusti att redovisa hur socialtjänstkompetens har tillförts verksamheten. Länsstyrelsens beslut om föreläggande kan överklagas till Länsrätten i Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons