Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruk ställer nya krav på äldrevården

/
  • Det är generationsväxling på gång, inom äldreomsorgen. Kommunen måste planera för nya tider och nya seder, konstaterar Pia Eklund.

Svenskarna blir allt äldre, och det har blivit fler som dricker alkohol. Kvinnorna har tagit efter männens dryckesvanor. Nu pekar nordiska forskare på att vård och omsorg står inför nya utmaningar, med den friare attityd till alkohol och andra droger som finns bland dagens åldrande befolkning.

Annons

– Vi behöver väva in detta i planeringen för framtiden. Det kan nog hända att vi sitter på en tickande bomb, säger Pia Eklund, förvaltningschef inom äldreomsorgen i Hudiksvall.

I Sverige har Socialstyrelsen följt befolkningens alkoholvanor i regelbundet återkommande folkhälsorapporter. Hittills har man kunnat se att alkoholbruket minskar med stigande ålder. Men Sverige brottas med ett ökande alkoholproblem, även bland de äldre.

Missbruk bland äldre finns givetvis redan nu, men än så länge är det ytterst sällan det uppstår problem, enligt Pia Eklund.

– Det förekommer. Men jag tycker att vår personal hanterar det rätt bra. Om det skulle finnas behov av behandling, är det socialtjänsten som ska ta hand om det. Det ska inte göras skillnad mellan äldre och yngre, alla har samma rätt till hjälp. Men det brukar inte vara så lätt att motivera äldre för behandling, konstaterar Pia Eklund.

En omfattande utredning av äldres alkoholbruk har genomförts vid Nordiskt center för alkohol- och drogforskning i Helsingfors. Forskarna konstaterar att äldre personers missbruk redan nu, och särskilt i framtiden, kan bli en betydande utmaning för missbrukarvården.

De stora 40-talistkullarna innebär att det kommer en ny och krävande grupp av äldre, med höga och förändrade krav på vård- och omsorgstjänster. Samma generation har också en friare attityd till alkohol än de tidigare, mer pengar än tidigare generationer, och därmed råd att dricka ofta och mycket, om man så önskar.

 

Mer läsning

Annons