Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Mindre barngrupper vore fantastiskt

/
  • Förskollärare Ann Norin sitter på golvet i legohörnan tillsammans med Oscar och David.

Många förskolor i Hudiksvalls kommun försöker ha småbarnen i egna grupper.

– Ingen skulle bli gladare än vi om barngrupperna minskade till 12 barn i småbarnsgrupp och 15 barn för äldre barn.

Annons

Det säger förskolerektor Lotta Andersson Damberg, Hudiksvall. I hennes område finns förskolorna Kristineberg, Nyponrosen, Sandvalla, Solbågen och Mo. På alla förskolor utom Mo är småbarnen i särskilda avdelningar. Nu har några fyraåringar dröjt sig kvar i småbarnsgrupperna eftersom det är fullt i avdelningarna för äldre barn.

– Vi anpassar verksamheten efter kommunens regler, säger Lotta Andersson Damberg. Inskrivningen går inte efter antalet barn utan hur lång vistelse de har. Vi har budget som går efter omsorgstid. Om barnen vistas här kort tid så får vi fler barn. Vi försöker att dela upp gruppen barn så de inte blir så många i samma grupp. Några går ut och några är inomhus. Vi har anpassat inomhusmiljön och lekarna efter de små barnen. Men genom att barngrupperna är så stora så får barnen många kontakter. Det är inte bra för de minsta barnen att möta många personer.

Förskolor med småbarn som har lång vistelsetid har lägre antal barn. Förskolor med småbarn som inte är på förskolan heltid har fler barn.

På avdelningen Delfinen på Sandvalla är 18 barn inskrivna. Det är meningen att det ska vara en småbarnsgrupp, men just nu är det en blandad grupp. När vi kommer på besök är de större barnen ute på utflykt och förskollärarna Ann Norin och Elisabeth Stertman är inne med "småfolket".

– Ju färre barn desto mer vuxenuppmärksamhet kan barnen få, säger Ann Norin. Det är viktigt för oss att få kontakten med barnen och vara medupptäckare. Vi observerar vad de små barnen vill göra. När ett barn kommer med en stol så har det ett mål. Något som det vill göra. Det vore fantastiskt att få ha tolv barn i en småbarnsavdelning.

– Politiker som tycker att det kan vara stora barngrupper har nog inte varit i en förskola, tror Elisabeth Sterman.

Mer läsning

Annons