Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet vill helst se en järnvägstunnel – deltog inte i beslutet om dubbelspår

Kommunen går som förväntat vidare med det centrala förslaget för dubbelspår. Miljöpartiet deltog inte i beslutet.

Annons

Läs även: Kulturhuset kan rivas för att bygga dubbelspår

Det blev ingen egentlig diskussion i kommunstyrelsen när beslutet skulle tas om ett utställningsförslag för dubbelspår längs dagens järnväg genom Hudiksvall.

Bara Kåge Wallner (MP) uttryckte partiets missnöje med att Sigurd Melins tunnelförslag inte från början varit med och utretts ordentligt om det är ekonomiskt och tekniskt försvarbart.

Om det vore försvarbart att bygga tunnel, ser han det som det överlägset bästa alternativet.

– Jag är förvånad att alla är så säkra på att den östra korridoren är bäst, säger han, men håller med om att det centrala stationsläget är viktigt för Hudiksvalls utveckling.

Kåge Wallner konstaterade att samrådet inte gav någon tydlig vägledning, än den östra korridoren genom stan.

Läs även: Trafikverket sågar tunnelförslag

Tunnelförslag har tidigare funnits med i förstudien och då avfärdats bland annat på grund av att det skulle bli för dyrt.

Projektledaren Kenth Nilsson, Trafikverket, håller med om att en tunnel har många fördelar.

– Men det projektet skulle vi inte få medel för. Problemet är att kostnaden rusar iväg, säger han baserat på myndighetens erfarenhet från andra byggda och planerade tunnlar.

I Trafikverkets förstudie från 2010, avfärdades även ett dubbelspår längs dagens spår under Stadshotellet och Kulturhuset. Men kommunen har där lyckats få Trafikverket förstå hur viktig en central station med god tillgänglighet är för Hudiksvalls framtid.

Trafikverket ska ta hänsyn till regional utveckling i sina beslut och utreder därför både det västra och östra alternativet lika noga.

Läs även: Så tycker Hudikborna om centralt dubbelspår

MP valde att inte delta i tisdagens beslut, som handlade om att ge byggkontoret i uppdrag att göra klart ett utställningsförslag som sen ska godkännas av kommunstyrelsen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons