Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonprojekt avbryts i förtid

Svårigheterna underskattades och Glada Hudik-teaterns projekt blev ett år i stället för tre. Nu betalas bidraget från Allmänna arvsfonden tillbaka.

Annons

Projektet Nästa steg – ett projekt som Glada Hudik-teatern och Hudiksvalls kommun drivit tillsammans med Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB – slutrapporteras mer än två år i förtid.

– Det känns tråkigt för mig som projektledare att det inte gick att fullfölja, säger Anders Åbom som varit projektanställd av Hudiksvalls kommun sedan ett år tillbaka.

I maj förra året beviljade Allmänna arvsfonden 1,2 miljoner kronor för det som då skulle vara ett treårigt projekt. 2010 skulle bestå av planering och förberedelser, 2011 av seminarier under teatergruppens turné under våren. Ett tredje år skulle handla om att etablera utbildningar och andra aktiviteter i Hudiksvall.

Under hösten insåg projektets styrgrupp att det inte skulle gå att genomföra de planerade seminarierna i samband med föreställningarna. Seminarierna skulle hållas i de redan bokade spellokalerna runt om i landet, men antalet anmälningar nådde inte de förväntade nivåerna.

– Vi jobbade hårt för att nå den publik vi hade tänkt, säger Anders Åbom, och berättar att det var i första hand kommunanställda som arbetar med funktionshindrade som var den önskade målgruppen.

Samtliga seminarier ställdes in, och i och med det föll hela konceptet med det treåriga projektet. Hittills har 800 000 kronor av Allmänna arvsfondens bidrag betalats ut, av vilka omkring 740 000 kronor har använts. De oanvända pengarna kommer att betalas tillbaka till arvsfonden.

– Arbetet med en uppdragsutbildning fortsätter ändå. Och vi har lyckats med en hel del fastän vi fick avbryta, säger Anders Åbom, och syftar bland annat på två delprojekt som syftat till att förbättra skådespelarnas hälsa och att utveckla några solisters musikalitet och sångröst.

Mer läsning

Annons