Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonkostnad för att skotta tak

/

1,5 miljoner kronor beräknas prislappen bli för den akuta insatsen att skotta alla tak på kommunens fastigeter som drog igång förra veckan.

Annons

Insatsen att befria alla kommunens tak från snö är en utgift som inte finns i någon budget.

– Att skotta tak är inte något vi gör vanligtvis, jag vet inte om vi någonsin gjort det, säger Jan Kroppegård, förvaltningschef på tekniska.

Med miniräknare gör Jan Kroppegård ett överslag. Själva takskottningen går på runt en miljon. Till det kommer att ta hand om snön på marken, där tillkommer runt 500 000 kronor.

Efter förra veckas krisläge med ett instörtat skoltak i Forsa togs beslutet att alla kommunala tak skulle skottas, en yta på runt 100 000 kvadratmeter. Tio plåtfirmor plus med personal från räddningstjänsten, ett 40-tal personer totalt, arbetar med uppgiften, som beräknas bli klar i nästa vecka.

Under helgen arbetade de intensivt med att få undan snön från platta tak och tak med likande konstruktion som det kollapsade talet i Forsa, de så kallade riskobjekten. Också annan personal från tekniska var inkallade.

När första etappen var klar gick arbetet över till alla andra tak som kommunen äger. Arbetet kommer att pågå till nästa vecka, med avbrott under helgen. Även om utgiften på 1,5 miljoner kronor var oförutsedd, så ligger kostnaden hos fastighetsavdelningen. Hur den ska lösas blir en fråga för framtiden, men Jan Kroppegård är inte så orolig.

– Vi har fått tydliga signaler från poliskt håll att takskottningen skulle lösas, det hade högsta prioritet i och med det krisläge som blev efter takskadan, säger han. Sen får vi göra vad vi kan resten av året för att arbeta effektivt för att minska kostnaderna.

Mer läsning

Annons